«Ανησυχούν για τη ζωή τους και για τις οικογένειές τους», είπε στο CNN Greece η Κατερίνα Δαπουδάνη, δικηγόρος των δύο εκ των οκτώ αξιωματικών του τουρκικού στρατού που κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Οι δύο εντολείς της, ηλικίας από 30 έως 40 ετών, είναι παντρεμένοι και έχουν μικρά παιδιά. Όπως είπε η κυρία Δαπουδάνη έχουν έρθει σε επικοινωνία με τις οικογένειές τους αλλά εκφράζουν εντόνως την ανησυχία τους καθώς δεν γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει στην πατρίδα τους.

Είναι ανήσυχοι και για τις οικογένειές τους και για τους ίδιους. Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες αλλά φοβούνται.

Αλλαγή κατηγορητηρίου

Η Κατερίνα Δαπουδάνη ανέφερε ότι έχει γίνει τροποποίηση των κατηγοριών για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Και οι οκτώ κατηγορούνται για παράνομη είσοδο. Οι επτά για ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση και ο πιλότος για παράνομη πτήση.

«Αρχικά η κατηγορία ήταν το άρθρο 141 για διατάραξη διεθνών σχέσεων η οποία δεν ευσταθούσε και ο Εισαγγελέας δεν την άσκησε» τόνισε στο CNN Greece η δικηγόρος και πρόσθεσε:

«Αύριο θα παρουσιαστούν στο ακροατήριο του Μονομελούς πλημμελειοδικείου Αλεξανδρούπολης με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Θα ζητήσουμε μία προθεσμία. Την Τετάρτη λογικά θα γίνει η διαδικασία».

 

Τούρκοι στρατιωτικοί προς Αθήνα: Αν μας εκδώσετε στην Τουρκία θα μας σκοτώσουν

 

 Τα συναισθήματα των Τούρκων αξιωματικών περιέγραψαν στο CNN Greece, χθες, οι δικηγόροι τους.

Οι οκτώ αξιωματικοί τρέμουν την έκδοσή τους από τις ελληνικές Αρχές στην Τουρκία. Όπως είπε στο CNN Greece η συνήγορος τεσσάρων εξ αυτών, Ίλια Μαρινάκη, οι εντολείς της δεν γνώριζαν το παραμικρό για το πραξικόπημα, αλλά εκτελούσαν εντολές ενός συνταγματάρχη για αεροδιακομιδή, καθώς το ελικόπτερό τους χρησιμοποιείται για τέτοιες αποστολές.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό και αφού δύο από τα ελικόπτερα της μονάδας τους είχαν πληγεί από πυρά αποφάσισαν να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο με το οποίο ήρθαν στην Ελλάδα προκειμένου να μην δικαστούν ως πραξικοπηματίες.

Αρχικά έκρυψαν το ελικόπτερο σε δάσος και το πρωί αποφάσισαν να πετάξουν προς την Ελλάδα και μάλιστα να επικαλεστούν τεχνικό πρόβλημα ώστε οι ελληνικές Αρχές να μην τους αρνηθούν την προσγείωση.

Η συνήγορος των πιλότων του ελικοπτέρου, Μένια Πολυχρόνη, είπε στο CNN Greece πως οι εντολείς της φοβούνται για τη ζωή τους και εξήγησαν στις Αρχές ότι δεν γνώριζαν το παραμικρό για το πραξικόπημα, αλλά εκτελούσαν εντολές για διακομιδή τραυματιών από σημεία της Πόλης που γίνονταν επεισόδια.

Η ίδια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Τούρκοι στρατιωτικοί που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας να ζητήσουν πολιτικό άσυλο και από άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε περίπτωση που το αίτημά τους απορριφθεί από την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκοι στρατιωτικοί προς Αθήνα: Αν μας εκδώσετε στην Τουρκία θα μας σκοτώσουν (aud)

Βίτσας: Πολύ ισχυρό το επιχείρημα της Τουρκίας για έκδοση των οκτώ

Διαβάστε επίσης