ΕΛΛΑΔΑ

Guardian: Καταγγελίες για προσηλυτισμό στο hotspot της Μόριας (aud)

Guardian: Καταγγελίες για προσηλυτισμό στο hotspot της Μόριας (aud)

Χριστιανοί που εργάζονται στο hotspot της Μόριας στη Μυτιλήνη προσπάθησαν να προσηλυτίσουν μέσω κειμένων που μοίραζαν στους πρόσφυγες που διαμένουν εκεί, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι και εθελοντές στο κέντρο μοίρασαν στους πρόσφυγες το Ευαγγέλιο του Ιωάννη στα αραβικά. Επίσης σύμφωνα με τον Guardian στους πρόσφυγες δίνεται να υπογράψουν ένα χαρτί που αναφέρει. «Ξέρω πως είμαι αμαρτωλός. Ζητώ από τον Χριστό να συγχωρήσει τις αμαρτίες μου και να μου χαρίσει την αιώνια ζωή. Επιθυμία μου είναι να αγαπάω και να υπηρετώ τον λόγο του».

Παράλληλα δημοσιεύονται και δηλώσεις προσφύγων που φαίνεται να δυσανασχετούν με το γεγονός.

Μιλώντας στο CNN Greece o διευθυντής της ΜΚΟ Euro Relief, Στέφανος Σαμιωτάκης, που δραστηριοποιείται στη Μόρια, δήλωσε πως στο «νησί έχει περάσει ένας τεράστιος αριθμός εθελοντών, ως εκ τούτου δεν μπορώ ούτε να το επιβεβαιώσω , ούτε να το διαψεύσω. Ακόμα και να έχει γίνει όμως δεν είμαστε σίγουροι αν έγινε εντός ή εκτός κατασκήνωσης. Όμως εκτός από αυτό είναι και ζήτημα θρησκευτικής ελευθερίας. Ακόμα και κάποιος να έδωσε ένα ευαγγέλιο του Ιωάννη είναι αυτό αδίκημα;, Υπάρχει θρησκευτική ελευθερία».

Απαντώντας στις κατηγορίες για προσηλυτισμό ο κ. Σαμιωτάκης τονίζει «Έστω πως ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός προσέφερε τις υπηρεσίες του στη Μόρια θα ήταν αυτό αδίκημα; Έχουμε φτάσει στο σημείο να κυνηγάμε τους πιστούς επειδή απλά μοιράζονται την πίστη τους».

Όσον αφορά το αν μοίρασαν άνθρωποι της Euro Relief φυλλάδια χριστιανικού περιεχομένου ο κ. Σαμιωτάκης απαντά πως «υπάρχουν πάρα πολλοί εθελοντές από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα του υπάρχουν και άνθρωποι που θρησκεύονται. Εμείς πάντως δεν προχωράμε σε προσηλυτισμό ούτε γίνεται κάτι παράνομο.

Η Euro Relief είναι μία από τις ΜΚΟ που επέλεξαν να μείνουν στον καταυλισμό της Μόριας μετά τη συμφωνία Τουρκίας –Ε.Ε για τους πρόσφυγες, όταν πολλές οργανώσεις ανάμεσα τους και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αποχώρησαν. «Αναγκαστήκαμε να πάρουμε πάνω μας πολλές δραστηριότητες. Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο που προμηθεύει το κέντρο με είδη πρώτης ανάγκης.Καλύψαμε πάρα πολλές ανάγκες που είχαν δημιουργηθεί. Η Euro Relief είναι η οργάνωση που στήριξε τη συμφωνία.

Όσον αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν στη Μόρια ο κ. Σαμιωτάκης κάνει λόγο για «τον υπερπληθυσμό στο hotspot , το οποίο έχει δυνατότητα φιλοξενίας 800 ανθρώπων , όμως αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 2000 άτομα. Επίσης αντιμετωπίζουμε , όπως και όλο το νησί, πρόβλημα με το πόσιμο νερό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ