ΕΛΛΑΔΑ

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην παλιά πόλη της Λευκάδας

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην παλιά πόλη της Λευκάδας
Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στην παλιά πόλη της Λευκάδας ΑΠΕ-ΜΠΑ/ΒΙΒΙΑΝΑ ΒΑΡΔΗ

Υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην παλιά πόλη της Λευκάδας οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η φωτιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, έκαψε 6 ξύλινες κατοικίες στο κέντρο της πόλης, καθώς και τον ιστορικό κινηματογράφο «Απόλλων», ενώ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο οι φλόγες απείλησαν και το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού.

Η πυροσβεστική ξεκίνησε τη διαδικασία αποκάθαρσης όπως κάνει γνωστό με tweet του το Πυροσβεστικό Σώμα.

Δήμαρχος Λευκάδας: Κάηκαν 10 σπίτια

Αυτή την ώρα, συνεργείο μηχανικών του νησιού πραγματοποιεί καταμέτρηση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά.

«Από τη φωτιά, που τέθηκε νωρίς το απόγευμα υπό πλήρη έλεγχο, έχουν καεί δέκα κτίσματα» ανέφερε ο δήμαρχος Λευκάδας, Κωνσταντίνος Δρακονταείδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και πρόσθεσε:

«Ευτυχώς δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, αν δεν ήταν τόσο άμεση η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, των δημοτικών υπαλλήλων, αλλά και των εθελοντών. Θα μπορούσε να είχε καταστραφεί όλη η παλιά πόλη της Λευκάδας»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η ξαφνική πυρκαγιά στη Λευκάδα δεν προκάλεσε την ανησυχία των τουριστών, καθώς, όπως ανέφερε, «η υπεράνθρωπη προσπάθεια που έγινε, αλλά και η συμμετοχή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Έρικσον S-64, έφερε άμεσα τον περιορισμό και την κατάσβεσή της πύρινης λαίλαπας.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, «το πλήγμα που υπέστη η παλιά πόλη της Λευκάδας είναι ανεκτίμητο, αλλά θα προβούμε άμεσα στην καταμέτρηση και την αποκατάσταση της κανονικότητας».

Επεσήμανε δε ότι «αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να παρασχεθεί άμεση βοήθεια στους πληγέντες από την πυρκαγιά, που έχασαν το βιός τους. Γιατί μεγαλύτερη αξία από όλα τα υλικά αγαθά έχουν οι ανθρώπινες ζωές και εμείς θα φροντίσουμε άμεσα για τους πολίτες μας».

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, άγνωστο πως, στο κέντρο της παλιάς πόλης του νησιού. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική που έσπευσε με μεγάλη δύναμη στο σημείο, σε μια προσπάθεια αρχικά να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά και να αποτραπεί μια "μεγάλη καταστροφή".

Αρχικά στο σημείο επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες και 8 οχήματα, όμως κρίθηκε αναγκαίο η δύναμη να ενισχυθεί κι έτσι πλέον στη μάχη της κατάσβεσης μετέχουν 35 πυροσβέστες με 15 οχήματα,1 ομάδα πεζοπόρο, ενώ από αέρος συμμετείχε το πυροσβεστικό ελικόπτερο S-64 Έρισκον.

Τα σπίτια που τυλίχθηκαν στις φλόγες, βρίσκονται κοντά στην Δημοτική βιβλιοθήκη, στην πλατεία Μαρκά και είναι ξύλινα σύμφωνα με το lefkadapress, από όπου και οι φωτογραφίες.

fotia
fotia1
lefk

Με απόφαση του Μητροπολίτη Λευκάδας, εκκενώθηκε προληπτικά και η εκκλησία της Παναγίας των Ξένων.

Την κόλαση της φωτιάς αποτυπώνουν οι φωτογραφίες του kolivas.de

lefk2
lefk3
lefk4

ΔΗΜΟΦΙΛΗ