ΕΛΛΑΔΑ

Επαναπροωθήσεις και διασώσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο

Επαναπροωθήσεις και διασώσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο
Φωτογραφία αρχείου από τον προσφυγικό καταυλισμό στο Καρά Τεπέ EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Την ώρα που οκτώ Σύροι πρόσφυγες έπαιρναν τον δρόμο της επιστροφής προς την Τουρκία, στο Αιγαίο ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών και προσφύγων ανοικτά της Κω.

Συγκεκριμένα, 58 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν στις 2 τα ξημερώματα σε μηχανοκίνητη λέμβο, στη θαλάσσια περιοχή της Κω, στον Άγιο Φωκά, μαζί και ένας διακινητής, ενώ ακόμη 12 άτομα βρέθηκαν στις 6:30 το πρωί σε φουσκωτό, το οποίο στη συνέχεια βυθίστηκε, στην περιοχή Σκανδάρι.

Και οι 70, που προέρχονται από το Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Πακιστάν, μεταφέρθηκαν στο κέντρο πρώτης υποδοχής. Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες είναι νεαρά άτομα και αρκετοί εξ αυτών ανήλικοι.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, οκτώ Σύροι πρόσφυγες, όλοι ενήλικες άνδρες, επέστρεψαν στην Τουρκία. Οι οκτώ αναχώρησαν στις 10.30 το πρωί για τα Άδανα της Τουρκίας με ειδική πτήση ναυλωμένη από τη Frontex. Οι επαναπροωθηθέντες Σύροι παραιτήθηκαν του δικαιώματος ασύλου και θα οδηγηθούν σε καταυλισμό Σύρων προσφύγων στα Άδανα της Τουρκίας.

Παράλληλα, μια βάρκα με 44 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασε στη Μυτιλήνη τα τελευταίο 24ωρο, ενώ το αντίστοιχο διάστημα στη Χίο και στη Σάμο οι ροές ήταν μηδενικές.

Σήμερα Τετάρτη στη Μυτιλήνη, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι 4.045 άτομα. Στη Χίο 3.072 και στη Σάμο 1.058. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 8.175 πρόσφυγες ή μετανάστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ