ΕΛΛΑΔΑ

Ημερίδα για τη Ρόζα Ιμβριώτη και την Ειδική Αγωγή θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα

Ημερίδα για τη Ρόζα Ιμβριώτη και την Ειδική Αγωγή θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα
Φωτογραφία αρχείο από την την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2012, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά, στο Δημοτικό Σχολείο Μεγαλοχώριου του νομού Τρικάλων EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας

Πανεπιστημιακοί, ερευνητές και μάχιμοι εκπαιδευτικοί θα μιλήσουν για διάφορες πτυχές της δράσης της Ρόζας Ιμβριώτη, αλλά και για τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της Ειδικής Αγωγής σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα.

Την ημερίδα έχει προγραμματίσει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων νομού Τρικάλων, σε συνεργασία με τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, όπως ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα.

Στόχος της ημερίδας είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου φιλόλογο Κώστα Μιχαλάκη, η ανάδειξη του έργου και της συμβολής της Ρόζας Ιμβριώτη στην παιδεία και τους αγώνες του ελληνικού λαού. Επίσης, θα επιχειρηθεί να τονιστεί το διεισδυτικό βλέμμα της παιδαγωγού σε ένα ζήτημα που μας απασχολεί ακόμη και σήμερα: αυτό της Ειδικής Αγωγής, των υφιστάμενων δομών και της στάσης ειδικευμένων και μη παιδαγωγών, σχετικά με αυτά τα θέματα.

Η Ρόζα Ιμβριώτη, όπως επισημαίνεται από τον Σύνδεσμο, συνδέθηκε με τους Δελμούζο και Γληνό, ως μέλος του εκπαιδευτικού ομίλου. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου διώχτηκε για τις φεμινιστικές, προοδευτικές και δημοτικιστικές της απόψεις, αλλά επανήλθε ως γυμνασιάρχης και ίδρυσε το 1937 πρότυπο ειδικό σχολείο στην Αθήνα για την Ειδική Αγωγή.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Η αντιστασιακή της δράση συνέδεσε άρρηκτα το όνομά της με τον νομό Τρικάλων, καθώς ανέλαβε τη διεύθυνση του φροντιστηρίου της Τύρνας στην Ελάτη. Το σχολείο προοριζόταν να εκπαιδεύσει δασκάλους για την ελεύθερη Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ