ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπίστηκαν κρούσματα ελονοσίας- Καθησυχαστικό το ΚΕΕΛΠΝΟ

Εντοπίστηκαν κρούσματα ελονοσίας- Καθησυχαστικό το ΚΕΕΛΠΝΟ
REUTERS/Paulo Whitaker/

Εξήντα πέντε κρούσματα ελονοσίας έχουν καταγραφεί στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) τα 61 περιστατικά αφορούσαν ασθενείς, οι οποίοι προσβλήθηκαν απο την νόσο σε χώρα του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα:

  • τα 50 απο αυτά αφορούσαν μετανάστες απο χώρες της Ινδικής Χερσονήσου και από χώρες της Αφρικής, μάλιστα τα 8 καταγράφηκαν σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων σε νησιά του Βορείου Αιγαίου.
  • Και τα 11 αφορούσαν ταξιδιώτες που επέστρεψαν απο χώρες που ενδημεί η ελονοσία

Ενώ καταγράφηκαν και 4 περιστατικά εγχώριας μετάδοσης:

  • ένα σε Αχαία,
  • ένα σε Ηλεία
  • και δύο στο Λαγκαδά θεσσαλονίκης

Όπως είπαν στο CNN Greece υπεύθυνοι του ΚΕΕΛΠΝΟ υπάρχουν αρκετές περιοχές στην Ελλάδα όπου δεν έγιναν εγκαίρως ψεκασμοί για να σκοτωθούν οι προνύμφες των κουνουπίων κι επίσης ο πληθυσμός φαίνεται ότι δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια.

Ωστόσο εμφανίζονται καθυσηχαστικοί καθώς όπως λένε τα κρούσματα είναι περιορισμένα σε σχέση με το 2011 που οι ασθενείς με ελονοσία είχαν φτάσει τους 96.

Βέβαια το 2013 και το 2014 είχαν καταγραφεί πολύ λιγότερα κρούσματα, 25 και 38 αντίστοιχα.

Στις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα ελονοσίας δεν έχει έχει σταματήσει η αιμοδοσία αλλά γίνεται εργαστηριακός έλεγχος στους αιμοδότες, δηλώνουν στο CNN Greece υπεύθυνοι του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Αθήνας, Γιώργος Πατούλης ανεβάζει τους τόνους και ζητά την παραίτηση του γενικού γραμματέα δημόσιας υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, κατηγορώντας τον για παραλείψεις που εξέθεσαν την χώρα στον κίνδυνο της ελονοσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ