ΕΛΛΑΔΑ

Δρίτσας: Δρομολογούνται λύσεις για την αναβάθμιση του λιμανιού του Ηρακλείου

Δρίτσας: Δρομολογούνται λύσεις για την αναβάθμιση του λιμανιού του Ηρακλείου

Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Κρήτη εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων του κόμματος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού στο Ηράκλειο, χαρακτηρίζοντας την ως ιδιαίτερης σημασίας. Ο υπουργός χαρακτήρισε την παρουσία του στην Κρήτη ως χρήσιμη επίσκεψη εργασίας και τόνισε πως πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες συνεργασίας δρομολογήθηκαν υπό ώριμες συνθήκες.

Ακόμη, μίλησε για την ανάπτυξη του λιμανιού και τον στρατηγικό του σχεδιασμό.

Ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε στην εγκληματικότητα στη θάλασσα και στον μεγάλο ρόλο του Λιμενικού Σώματος σ’ αυτό, τονίζοντας τη δράση των ανδρών του Λιμενικού Σώματος στην προσπάθεια που καταβάλλουν για την πάταξη της εγκληματικότητας στον τομέα της ευθύνης τους.

Νωρίτερα, ο κ. Δρίτσας είχε επισκεφθεί τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) όπου και συναντήθηκε με τη διοίκησή του.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε το θέμα των υδατοδρομίων, οι παρεμβάσεις στο λιμάνι, καθώς και οι δεκατέσσερις προσλήψεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί στον ΟΛΗ.

Ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι «και τα λιμάνια εντάσσονται σ’ ένα δημόσιο σχεδιασμό, και σ’ αυτήν την προοπτική κινούνται όποια μορφή και αν έχουν».

Ακόμη, ο υπουργός αναφέρθηκε στις προσλήψεις κενών θέσεων στον ΟΛΗ, λέγοντας ότι «σύντομα θα έχουμε κάλυψη 14 θέσεων από τις κενές οργανικές θέσεις».

Αναφερόμενος στο θέμα των υδατοδρομίων, ο υπουργός επισήμανε ότι «και το Ηράκλειο την επόμενη περίοδο θα έχει το υδατοδρόμιο του και τη γραμμή σύνδεσης με υδροπλάνα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους πνιγμούς, τους χαρακτήρισε «μάστιγα» και προσέθεσε ότι «υπάρχει μια μόνιμη και διαρκής πρωτοβουλία από την πλευρά του Λιμενικού Σώματος και του υπουργείου προς την κατεύθυνση, τουλάχιστον στον ελληνικό πληθυσμό, να καλλιεργηθεί μια άλλη συνείδηση για την ασφάλεια στη θάλασσα».

Επίσης, στα σχέδια του υπουργείου υπάρχει προγραμματισμός προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα. Πρόκειται για ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης μαθητών, τόσο με θεωρητική όσο και με πρακτική εξάσκηση σε κολυμβητήρια, τα οποία σύμφωνα με τον υπουργό θα υλοποιηθούν άμεσα.

Εξάλλου, ο κ. Δρίτσας συναντήθηκε σήμερα στη Λότζια με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχο Σταμάτη Ράπτη, τους βουλευτές Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκο Ηγουμενίδη, τον πρόεδρο του ΟΛΗ Απόλλωνα Φιλιππή και τον διοικητή της 7ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικών Αρχών Κρήτης και κεντρικό λιμενάρχη Ηρακλείου Δημήτρη Σαϊτάκη, παρουσία αντιδημάρχων.

Όπως επισήμαναν, τόσο ο υπουργός όσο και ο δήμαρχος Ηρακλείου, ήταν μία εθιμοτυπική συνάντηση που εξελίχθηκε σε συνάντηση ουσίας, αφού συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τόσο τον δήμο Ηρακλείου όσο και τον Οργανισμό Λιμένος, αλλά και το αρμόδιο υπουργείο. Μεταξύ των άλλων συζητήθηκε και το θέμα της χερσαίας ζώνης, με τον κ. Δρίτσα να επισημαίνει την ανάγκη «να υπάρξει πραγματικά μια λύση η οποία θα είναι αμοιβαία επωφελής», τονίζοντας παράλληλα πως «δεν έχουμε αντικρουόμενα συμφέροντα».

Ακόμη, ο υπουργός κ. Δρίτσας επισκέφθηκε το σκάφος «Γαύδος», το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου, και το οποίο επισκέφθηκαν σήμερα πολλοί Ηρακλειώτες.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος παραβρέθηκαν σήμερα σε εκδήλωση του δήμου Μαλεβιζίου στο Γάζι, όπου τιμήθηκε η μνήμη του ήρωα λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη, δίνοντας το όνομά του σε οδό της Αμμουδάρας.

Κατά την εκδήλωση, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, ο αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης και ο Δημήτρης Σαϊτάκης, αναφέρθηκαν στη σημασία της εκδήλωσης ονοματοδοσίας, στην ηρωική φυσιογνωμία του λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη, στις πολλές αντιξοότητες και την επικινδυνότητα της δράσης του Λιμενικού, αλλά και στο υψηλό φρόνιμα των στελεχών του Σώματος, που εξασφαλίζουν την ασφάλεια στις θάλασσες της χώρας.

Τέλος, ο υπουργός παραβρέθηκε στην τελετή τιμητικής διάκρισης του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, με πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, για την προσφορά τους στη διάσωση μεταναστών και προσφύγων, ενώ αύριο ο κ. Δρίτσας αναμένεται να μεταβεί στην ακριτική Γαύδο, με σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού που φέρει το όνομα της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ