ΕΛΛΑΔΑ

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: το πάρκο του ...Νότου

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: το πάρκο του ...Νότου
CNN Greece

Ένα Κυριακάτικο πρωινό στο ...πάρκο του Νότου. Μια από τις πιο όμορφες “εκπλήξεις” σ' αυτή την τσιμεντούπολη που λέγεται Αθήνα. Ο λόγος για το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Μετά την συμβολή των Λεωφόρων Συγγρού και Ποσειδώνος, στο ρεύμα προς Πειραιά, υπάρχει μια έξοδος που σε οδηγεί απευθείας στο κλειστό πάρκινγκ.

Απ' την στιγμή που φτάνεις στην πύλη αντιλαμβάνεσαι ότι τίποτα δεν θυμίζει τα όσα μέχρι τώρα έχεις δει στην Ελλάδα.

Το ευγενέστατο προσωπικό υποδεικνύει στους επισκέπτες που μπορούν να παρκάρουν. Επίσης είναι άκρως φιλικοί με τα κατοικίδια, τα οποία φυσικά και μπορείτε να πάρετε μαζί σας -αρκεί να είστε εφοδιασμένοι με σακουλίτσες.

Το ασανσερ σας οδηγεί στο επίπεδο του κήπου.

Το τεράστιο τεχνητό κανάλι που έχει δημιουργηθεί και τα δέντρα τα οποία ακολουθούν την πορεία του προς την θάλασσα σε μεταφέρουν αλλού καθώς έχεις την αίσθηση ότι είσαι στην εξοχή.

Στη μια άκρη υπάρχουν βαρκούλες. Κατά μήκος βλέπεις χαμηλούς πίδακες ν' ανανεώνουν το νερό.

Τα σκαλοπάτια σε οδηγούν ...στην ύπαιθρο!

niarxos10

210.000 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου με δεκάδες μονοπάτια σε φέρνουν σε δίλημμα ποιο να διαλέξεις.

Οι μυρωδιές από τα βότανα της Μεσογείου σε κατακλύζουν. Ο κάθε θάμνος έχει ταμπελάκι με πληροφορίες για το τι είδος είναι.

Ο σκύλος μου, η Μόκα -ένα Beagle 9 ετών- ρουθούνιζε διαρκώς καθώς προσπαθούσε ν' ανιχνεύσει όλες αυτές τις καινούργιες μυρωδιές. Στην ίδια εξερεύνηση είχε επιδοθεί και η μικρή χνουδωτή της φίλη Σούκι -ένα Γουέστ Χάιλαντ Τεριέ.

Το ξέφωτο είναι στρωμένο με γκαζόν. Εκεί συναντάς οικογένειες να κάθονται στη σκιά των δέντρων και να κάνουν πικ νικ. Βλέπεις ζευγάρια ν' απολαμβάνουν την ομορφιά του χώρου με την συντροφιά ενός βιβλίου. Παιδιά να τρέχουν όλο χαρά και κάποιους άλλους να κάνουν γιόγκα -άλλωστε παραδίδονται δωρεάν μαθήματα. Όπως δωρεάν είναι και τα προγράμματα αερόβιας προπόνησης και Pilates.

Στο μέσον του ξέφωτου υπάρχει μια μεγάλη οθόνη. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή κατά την διάρκεια του Σεπτέμβρη, θα προβάλλονται αγαπημένες κινηματογραφικές ταινίες από την δεκαετία του '30 μέχρι και τις αρχές του '70.

niarxos9

Τα ανηφορικά μονοπάτια σε οδηγούν σ' ένα τεράστιο σκεπαστό μπαλκόνι θα μπορούσε να πει κανείς. Αν και όταν φτάνεις κοντά νιώθεις ως να βρίσκεσαι σε χώρο διακυβέρνησης υπερσύγχρονου σκάφους. Από τη μία μεριά μπορείς να δεις όλο το Φαληρικό όρμο κι απ' την άλλη την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό.

Το ενημερωτικό φυλλάδιο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου αναφέρει μια σειρά από εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους καθόλη τη διάρκεια του μήνα. Από ιστιοπλοΐα και μαθήματα πηλού μέχρι συναυλίες που καλύπτουν όλα τα είδη της μουσικής.

Αυτός ο Κυριακάτικος περίπατος θα μου μείνει αξέχαστος και σίγουρα θα επιστρέψω σύντομα στο πάρκο του ...Νότου.

niarxos5

ΔΗΜΟΦΙΛΗ