ΕΛΛΑΔΑ

Ιερές αντιδράσεις και διευκρινίσεις για πρωινή προσευχή και θρησκευτικά

Ιερές αντιδράσεις και διευκρινίσεις για πρωινή προσευχή και θρησκευτικά
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την ανανεωμένη σύνθεσή της για το νέο εκκλησιαστικό έτος που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου. Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Η προσευχή πριν από την έναρξη των μαθημάτων και η διδασκαλία των θρησκευτικών βρέθηκε στο επίκεντρο θυελλώδους συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου.

Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην οποία δεν γίνεται άμεση αναφορά στην πρωινή προσευχή, αλλά έμμεση, λέγοντας ότι εφαρμόζονται οι προβλέψεις του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, προκάλεσε χθες την ιερή ανησυχία και ήγειρε αντιδράσεις.

Κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου υπήρξε μεν ευρύς διάλογος, όμως η δυσφορία ήταν εμφανής στα λόγια μελών της που μετέφεραν μεγάλη αναστάτωση που, όπως είπαν, εισπράττουν από ιερείς, δασκάλους και καθηγητές.

Ιεράρχες, ζήτησαν διευκρινίσεις εάν κατά το διάλογο με το υπουργείο Παιδείας επισημάνθηκαν και λήφθηκαν υπόψη οι αποφάσεις που έλαβε η ιεραρχία τόσο για τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών όσο και για την προσευχή πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Το διοικητικό όργανο της Εκκλησίας σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου είχε επιχειρήσει να καθησυχάσει λέγοντας ότι δεν καταργείται η πρωινή προσευχή ενώ με νέα ανακοίνωση, 24 ώρες μετά, επεσήμανε ότι θα εκδώσει σχετική εγκύκλιο με στόχο λεπτομερή ενημέρωση.

«Η Δ.Ι.Σ. προς ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών επαναλαμβάνει ότι η πρωινή προσευχή ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 (ΦΕΚ Α’ 161/1998).

Αναφορικά με την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών η Δ.Ι.Σ. εμμένει στη διατυπωθείσα θέση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της 9ης Μαρτίου 2016 και επαναλαμβάνει την πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου για «την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών, την τήρηση των ωρών διδασκαλίας στο τρέχον πρόγραμμα και τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου.

Θ. Φορτσάκης: Η παράλειψη δεν είναι αθώα

Ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η παράλειψη αυτή δεν φαίνεται καθόλου αθώα. Τονίζει δε ότι «ο κ. Φίλης, στην προσπάθειά του να εφαρμόσει ιδεοληπτικές θέσεις, επιστρατεύει δόλιους τρόπους προκειμένου να μετριάζονται οι κοινωνικές αντιδράσεις». «Οι αλλαγές στην επίμαχη εγκύκλιο προδίδουν ότι αυτό οραματίζεται: Την κατάργηση της πρωινής προσευχής στα σχολεία με “αθόρυβο τρόπο”. Τον καλούμε να αφήσει στην άκρη τις ιδεοληψίες του και να μην το επιχειρήσει», αναφέρει ο κ. Φορτσάκης.

Αντιδράσεις από τους Θεολόγους

Την έντονη αντίδρασή της στην εγκύκλιο Φίλη εκφράζει και η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, η οποία σε ανακοίνωσή της καλεί τον Ορθόδοξο Ελληνικό λαό να αντισταθεί στην κυβερνητική φαλκίδευση των ανθρωπίνων - ατομικών δικαιωμάτων του.

Κατηγορεί, επίσης τον υπουργό Παιδείας για τις αλλαγές που προωθεί στο μάθημα των θρησκευτικών. Οι θεολόγοι λένε, επίσης «όχι στον γκεμπελικής εμπνεύσεως προσηλυτισμό των μαθητών στην πολυθεΐα της πολυθρησκείας», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.

Ναι στο διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Το μάθημα των θρησκευτικών και η πρωινή προσευχή δεν ήταν τα μόνα ζητήματα που απασχόλησαν την Ιερά Σύνοδο. Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ενημέρωσε τη ΔΙΣ για την επικειμένη συνάντηση της μικτής επιτροπής που αφορά το διάλογο Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κιέτι της Ιταλίας από τις 15 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ιεράρχες είχαν εκφράσει την αντίδρασή τους στην επίσκεψη του Πάπα, τον περασμένο Μάιο, στην Ελλάδα προκειμένου να στείλει από κοινού μήνυμα συμπαράστασης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στους πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ