ΕΛΛΑΔΑ

Τα πάνω κάτω σε λαϊκές και πλανόδιους εμπόρους

Τα πάνω κάτω σε λαϊκές και πλανόδιους εμπόρους
Φωτογραφία από παλαιτότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους πωλητές λαϊκών αγορών οι οποίοι μοίράσαν δωρεάν οπωρολαχανικά. Eurokinissi/Κώστας Κατωμέρης (φωτογραφία αρχείου).

Σαρωτικές αλλαγές στο υπαίθριο εμπόριο προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, καθιερώνει ηλεκτρονικό μητρώο για παραγωγούς, επαγγελματίες και πλανόδιους. Επίσης, γίνεται επανέλεγχος όλων των παλαιών αδειών και θεσπίζονται αυστηρότερα κριτήρια για τις νέες. Επίσης, κάθε νέα άδεια που θα εκδίδεται θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από το ΑΦΜ του επαγγελματία και τον κωδικό της ταμειακής μηχανής.

Στο νέο πλαίσιο λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» θεσπίζονται νέοι κανόνες για τα πανηγύρια, τα παζάρια και τους καλλιτέχνες του δρόμου.

Στόχος, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι να μπει τάξη στην άναρχη κατάσταση του υπαίθριου εμπορίου, από τις λαϊκές αγορές και τα κυριακάτικα παζάρια μέχρι τους πλανόδιους πωλητές αγροτικών προϊόντων και ζωγράφους. Οι αλλαγές θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Tα αιτήματα των παραγωγών

Ο κ. Παντελής Μόσχος πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων πωλητών Λαϊκών Αγορών επισημαίνει στο CNN Greece, ότι η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει τους παραγωγούς να έχουν πρόσβαση στις λαϊκές και να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ψωνίζουν φθηνότερα.

Οι βασικότερες αλλαγές

- Θεσπίζεται και δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο με τους κατόχους αδειών πωλητών σε λαϊκές αγορές, πλανόδιο και στάσιμο εμπόριο αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων.
- Στο μητρώο θα καταγράφονται τα είδη πώλησης, οι ποσότητες και η χρονική διάρκεια της δραστηριότητας.
- Οι άδειες θα είναι προσωποποιημένες.
- Για την απόκτηση άδειας θα προσμετρούνται μόρια με βάση κοινωνικά κριτήρια.
- Η αδειοδότηση θα γίνεται από τους δήμους διαμονής των παραγωγών επαγγελματιών και λοιπών υπαίθριων εμπόρων.
- Οι θέσεις θα κατανέμονται από τις περιφέρειες.
- Οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών θα πωλούν τα προϊόντα τους σε μια περιφέρεια.
- Οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα πωλούν τα προϊόντα τους είτε σε δύο έως τρεις περιφέρειες της επιλογής τους είτε σε όλη τη χώρα
- Θεσπίζεται πλαίσιο για τις αγορές χωρίς μεσάζοντες.
- Άδειες θα παίρνουν όλοι οι πλανόδιοι έμποροι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ