ΕΛΛΑΔΑ

Φονική κακοκαιρία σαρώνει την Ελλάδα

Φονική κακοκαιρία σαρώνει την Ελλάδα
eleftheriaonline.gr

Τέσσερις νεκροί,  σε Λακωνία και Μεσσηνία και μία αγνοούμενη στη Θεσσαλονίκη είναι ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας που έπληξε την Τρίτη τη μισή Ελλάδα. Τεράστιες είναι και οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις περιοχές που σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις καθώς δρόμοι, σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει.

Λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι η πυροσβεστική ανακοίνωσε πως ανέσυρε νεκρό έναν άντρα από χείμαρρο στη Λακωνία.

Μία γυναίκα 63 ετών που αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα έχασε τη ζωή της στο χωριό Πήδημα της Καλαμάτας. Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του στην περιοχή της Θουρίας ένας 80χρονος. Επίσης νεκρός βρέθηκε και ένας άντρας αγνώστων, μέχρι στιγμής, στοιχείων.

Στη Θεσσαλονίκη, από νωρίς το πρωί βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό μίας 60χρονης γυναίκας, τα ίχνη της οποίας, σύμφωνα με το σύζυγό της, χάθηκαν. Στη συμπρωτεύουσα έπεσε περίπου δύο φορές περισσότερο νερό από όσο πέφτει συνολικά τον Σεπτέμβριο, καθώς από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα μέχρι σήμερα το πρωί, καταγράφηκαν 45 χιλιοστά νερού.

Ενισχύσεις από την Αθήνα στη Λακωνία

Ενισχύσεις από την Αθήνα μεταβαίνουν στη Λακωνία, όπου εδώ και λίγη ώρα βρέχει καταρρακτωδώς και σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχουν ήδη δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα. Τα έντονα φαινόμενα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, όπου, σύμφωνα με τις Αρχές, έσπασε και ένα φράγμα του Ευρώτα και η γύρω περιοχή έχει μεταβληθεί σε λίμνη.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, κινδυνεύει το χωριό Έλος, κοντά στη Σκάλα, καθώς κατευθύνονται προς τα εκεί τα νερά του Ευρώτα.

1 copy

(Πηγή: eleftheriaonline.gr)

Η βροχή συνεχίζεται και στη Μεσσηνία, όπου αυτή την ώρα μεταβαίνει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, με εντολή του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση. Στην περιοχή μεταβαίνει και ο κ Τόσκας.

Τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όσο και ο κ. Καπάκης θα έχουν συναντήσεις με δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν, για την εκτίμηση των ζημιών και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα.

2 copy copy

(Πηγή:eleftheriaonline.gr)

Στο μεταξύ, εκτός από τις αντλίες που έστειλε η Πυροσβεστική το πρωί στην Καλαμάτα, από την Αθήνα και την Τρίπολη, μεταβαίνουν στην Λακωνία άλλα επτά οχήματα, επίσης από την Αθήνα, ομάδα της ΕΜΑΚ με μία βάρκα και ένα ερπυστριοφόρο όχημα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις τοπικές υπηρεσίες.

Π.Τατούλης: Τεράστιες οι ζημιές από την κακοκαιρία

Τεράστιες ζημιές έχουν προκληθεί στις περιοχές που «χτύπησε» η κακοκαιρία, όπως είπε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, μιλώντας στο CNN Greece.

«Πρόκειται για τραγωδία που στοίχισε τη ζωή τριών συνανθρώπων μας και αυτό μας έχει συγκλονίσει. Από την άλλη πλευρά, τα γεγονότα αυτά έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις υποδομές μας. Έχουμε μεγάλη απώλεια του ζωικού κεφαλαίου και των καλλιεργειών» ανέφερε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «εντός της ημέρας οι περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

«Προσπαθούμε γρήγορα να αποκαταστήσουμε τις υποδομές μας και να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας» υπογράμμισε.

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να δει με καθαρό μάτι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να βοηθήσει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της».

kakokairia 5 copy

(Πηγή:eleftheriaonline.gr)

Προβλήματα στην κυκλοφορία στην περιφέρεια Πελοποννήσου

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διακοπεί ή διεξάγεται με δυσχέρειες.

Στη Μεσσηνία

Στο 232 χλμ ΝΑΑΤΚ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα. Στο 70ο χλμ, Εθνικής Οδού Τρίπολής – Καλαμάτας η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια. Στην Εθνική Οδό Καλαμάτας – Αερόπολης (από τη Στούπα έως τον Αγ. Νικόλαο έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στη Λακωνία

Στο 24,5 χλμ της Εθνικής Οδού Σπάρτης – Γυθείου η κυκλοφορία από Σπάρτη προς Γύθειο διεξάγεται μέσω Σκάλας.

Προβλήματα και στη Θεσσαλονίκη

Με αμείωτη ένταση πυροσβεστικά οχήματα συνεχίζουν την άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα και αποθηκευτικούς χώρους του Δήμου Θερμαϊκού, την ίδια ώρα που συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή των τελευταίων ωρών. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες για τον εντοπισμό 53χρονης γυναίκας, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο σύζυγός της στο ΑΤ Νέας Μηχανιώνας.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν κυρίως τη Νέα Μηχανιώνα, την Περαία, την Αγία Τριάδα, το Αγγελοχώρι και την Επανομή, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, περιοχές απ' όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων και παροχή βοήθειας. Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής επενέβη σε περισσότερες από 170 περιπτώσεις, ενώ σε 24 χρειάστηκε η συνδρομή της για τον απεγκλωβισμό ατόμων.

THESS1

Εξαιτίας της κακοκαιρίας οδικές αρτηρίες γέμισαν με κορμούς δένδρων και κλαδιά, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους και σε ορισμένες περιοχές η άσφαλτος «άνοιξε». Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και υπέστησαν ζημιές. Σε απόγνωση βρίσκονται κάτοικοι των παραπάνω περιοχών που είδαν τους υδάτινους όγκους να εισβάλλουν στα σπίτια τους, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στον οικιακό εξοπλισμό.

Την ίδια ώρα, από νωρίς το πρωί, είναι σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό γυναίκας, τα ίχνη της οποίας, σύμφωνα με το σύζυγό της, χάθηκαν. Όπως ανέφερε ο ίδιος σε επικοινωνία του με το Α.Τ. Μηχανιώνας, τελευταία φορά που επικοινώνησε μαζί της ήταν το βράδυ της Τρίτης, όταν η γυναίκα ανέφερε ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο Ι.Χ. αυτοκίνητό της και έκτοτε δεν είχε κάποια άλλη επικοινωνία μαζί της. Γύρω στις 5 τα ξημερώματα βρέθηκε εγκαταλελειμμένο το αυτοκίνητο σε κεντρικό σημείο της Νέας Μηχανιώνας.

Λεωφορείο «σκεπάστηκε» από τα νερά

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τις καταστροφές στη Θεσσαλονίκη. Όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί, ένα λεωφορείο του ΟΑΣΘ είναι ακινητοποιημένο και έχει σχεδόν σκεπαστεί από τα ορμητικά νερά.

Σύμφωνα με το rthess.gr, κάτοικος της περιοχής, κατάφερε να απεγκλωβίσει τον οδηγό και τους 4 επιβάτες που είχαν ανεβεί πάνω στην οροφή του λεωφορείου προκειμένου να σωθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ