ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ 2016: Τα εγκαίνια, οι πορείες και τα μέτρα ασφαλείας

ΔΕΘ 2016: Τα εγκαίνια, οι πορείες και τα μέτρα ασφαλείας

Στραμμένα στη Θεσσαλονίκη θα είναι από σήμερα όλα τα βλέμματα για την 81η ΔΕΘ που γιορτάζει φέτος τα 90 χρόνια παρουσίας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ενώ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα δώσουν το «παρών» στη συμπρωτεύουσα.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια, ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ, στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο, την ώρα που τα συνδικάτα βρίσκονται επί ποδός και έχουν προγραμματίσει δράσεις που θα κορυφωθούν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου με συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, οι συνεργαζόμενες Ενώσεις στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ εξήγγειλαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας στους δημόσιους και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας από τις 06:00 του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου 2016 έως τις 06:00 της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου 2016.

Στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.

Στην ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών επισημαίνεται ότι τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στον χώρο του Τύπου έχουν δεχθεί καίρια και καταλυτικά πλήγματα και έχουν οδηγήσει το σύνολο των (ακόμη) εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των απλήρωτων και των οικογενειών τους στα όρια της εξαθλίωσης.

Οι εργαζόμενοι, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, απαιτούν κυβερνητική θεσμική παρέμβαση για την εγγύηση των θέσεων εργασίας, την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την επιβολή με νομοθετική ρύθμιση της εφαρμογής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απρόσκοπτης πληροφόρησης των πολιτών.

Αστακός η Θεσσαλονίκη

Περίπου 5.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν περιμετρικά από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι πορείες, με κατάληξη την πλατεία της ΧΑΝΘ, κοντά στο συνεδριακό κέντρο, ανέφερε στο ΑΠΕ ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου θα αρχίσουν να στήνονται φραγμοί, με μεταλλικά κιγκλιδώματα και κλούβες έξω από το «Βελλίδειο» προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να πλησιάσουν στο χώρο των εγκαινίων οι διαδηλωτές, ενώ στην επιχείρηση θα συμμετέχει και ελικόπτερο της Αστυνομίας.

metra asfaleias

(Πηγή: EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Οι επιτελείς αξιωματικοί θα συντονίζουν την επιχείρηση από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ που θα λειτουργεί και φέτος στο κεντρικό αστυνομικό κτίριο, στην οδό Μοναστηρίου.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, από την Παρασκευή το πρωί και μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο μεγαλύτερο τμήμα του κέντρου της πόλης, ενώ δεν θα επιτρέπεται ούτε και η στάση - στάθμευση.

Όπως έκανε γνωστό η Τροχαία, από τις 2 η ώρα το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι να ολοκληρωθούν τα συλλαλητήρια, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από ανατολικά προς δυτικά, μέσω των οδών Κατσιμίδη - Περιφερειακής οδού - Αγ. Δημητρίου - Ολυμπιάδος και από δυτικά προς ανατολικά από τις οδούς 26ης Οκτωβρίου - Λαγκαδά και της Περιφερειακής, καθώς και από την Αγίου Δημητρίου, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Κάλεσμα Τσίπρα για δημόσιο διάλογο των κομμάτων

Με αφορμή την 81η ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις «να μπουν σε έναν δημιουργικό διάλογο για το μέλλον της χώρας και των πολιτών».

Σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσίπρας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το βήμα της ΔΕΘ είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τις πολιτικές δυνάμεις να μπουν σε έναν δημιουργικό διάλογο για το μέλλον της χώρας και των πολιτών».

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών

Τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ θα πραγματοποιηθούν από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα μιλήσει σε εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων το Σάββατο (10 Σεπτεμβρίου), στις 20:00, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Την Κυριακή (11 Σεπτεμβρίου), στις 13:00, στον ίδιο χώρο, ο κ. Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων το Σάββατο (17 Σεπτεμβρίου), στις 20:00, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Την Κυριακή (18 Σεπτεμβρίου), στις 13:00, στον ίδιο χώρο ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Για τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς το πρόγραμμα έχει ως εξής:

12 Σεπτεμβρίου

Στις 12:00 συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, στο Περίπτερο 8.

Στις 16:00 η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, θα συναντηθούν με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo.

Στις 20:00 οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα μιλήσουν σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

13 Σεπτεμβρίου

Στις 12:30 ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

14 Σεπτεμβρίου

Στις 12:00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Στις 14:00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στο Περίπτερο 8.

Στις 17:00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο Περίπτερο 8.

Στις 18:00 ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo

15 Σεπτεμβρίου

Στις 12:00 ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στο Περίπτερο 8.

Στις 13:30 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, στο Περίπτερο 8.

Στις 16:00 ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης και στελέχη της Δημοκρατικής Ευθύνης θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, στο Περίπτερο 8.Στις 18:00 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στελεχών της Χρυσής Αυγής, στο Περίπτερο 8.

16 Σεπτεμβρίου

Στις 12:00 ο γραμματέας της Εθνικής Ενότητας, Τάκης Μπαλτάκος, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στο Περίπτερο 8.

Οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων

Επί ποδός βρίσκονται τα συνδικάτα, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με προγραμματισμένες δράσεις που θα κορυφωθούν σήμερα, με συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη.

deth 1

(Πηγή: Eurokinissi)

Η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει στις 6 το απόγευμα συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου θα ακολουθήσει πορεία με κεντρικό σύνθημα "τέρμα πια στις αυταπάτες βάζουμε τέλος στα πειράματα,στην ανεγία στη φτωχοποίηση".

ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από τη μεριά της καλεί όλους τους εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016, στις 6 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Βενιζέλου).

Όπως αναφέρεται στην Οργανωτική Εγκύκλιο που έστειλε στις Ομοσπονδίες-Μέλη της η ΑΔΕΔΥ: «οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτεμβρίου 2016, την ημέρα των εγκαινίων της Δ.Ε.Θ., πρέπει να αποτελέσουν έναν ακόμη σταθμό στο συνεχιζόμενο αγώνα μας για την ανατροπή της πολιτικής της ανεργίας, των απολύσεων, της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, των αλλεπάλληλων μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων και νόμων που ξηλώνουν τα τελευταία ίχνη κοινωνικών, συλλογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει το δικό του συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στην Πλατεία Αριστοτέλους, καλώντας για αγωνιστική δράση ενάντια σε πολιτικές και σε νέα μέτρα που οδηγούν περαιτέρω στην πτώχευση του λαού. Επίσης,τονίζει την ανάγκη υπεράσπισης του δικαιώματος στην απεργία,την αντίσταση στην "εργοδοτική τρομοκρατία" και της υπεράσπισης της λαϊκής κατοικίας, ενώ κάνει λόγο για φοροληστεία ενάντια στον λαό.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΘ 2016: νοσεί το ΕΣΥ- πορεία διαμαρτυρίας απο τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Θα κατέβουν στον δρόμο οι αστυνομικοί αν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ

ΔΕΘ 2016: Τιμώμενη χώρα η Ρωσία

ΔΕΘ 2016: Οδηγός... καλοπέρασης για τους επισκέπτες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ