Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο δήμο Νίκαιας – Αγ Ι. Ρέντη
Φωτογραφία αρχείου από τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012 και την εκδήλωση μνήμης, που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, για τη Μικρασιατική Καταστροφή - Πηγή: EUROKINISSI/Βασίλης Κουτρουμάνος

Θέατρο, μουσική, τραγούδι αλλά και ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολή ντοκιμαντέρ, περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή που διοργανώνει ο δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και οι προσφυγικοί και μικρασιατικοί σύλλογοι της πόλης, από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου σε διάφορα σημεία της πόλης.

Ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών προσπαθούμε να κρατήσουμε τις μνήμες του ελληνικού πολιτισμού στα ιωνικά παράλια ζωντανές».

Αναφερόμενος στην πόλη της Νίκαιας την χαρακτήρισε «γέννημα της προσφυγικής ανάγκης» και τόνισε τη σπουδαία ιστορική διαδρομή της, η οποία διαφύλαξε τον πλούτο των παραδόσεων, καλλιέργησε τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα και σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη που πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα.

Όπως εξηγεί ο κ. Ιωακειμίδης, «τέτοιες πολιτιστικές πρωτοβουλίες έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναδεικνύεται ο μικρασιατικός πολιτισμικός πλούτος και μεταλαμπαδεύεται στις γενιές που έρχονται».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ Ι. Ρέντη στους προσφυγικούς και μικρασιατικούς συλλόγους της πόλης, καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει: «έχουν βάλει τη δική τους ξεχωριστή σφραγίδα σ’ αυτήν την δημιουργική διαδρομή, υπηρετώντας με συνέπεια και αρτιότητα την παράδοση του μικρασιατικού ελληνισμού, προσφέροντας εκδηλώσεις που διακρίνονται πάντα για την υψηλή αισθητική τους».

Διαβάστε επίσης