ΕΛΛΑΔΑ

Γιατροί του Κόσμου: Απολύτως υγιή τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο

Γιατροί του Κόσμου: Απολύτως υγιή τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο
ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ύστερα από τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου (136 από τις 138 ψήφους), για τη μη ένταξη-τοποθέτηση των παιδιών των προσφύγων στον χώρο του σχολείου, ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, κ. Νικήτας Κανάκης δηλώνει σήμερα, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, πως στο Ωραιόκαστρο και στο κέντρο προσφύγων, οι Γιατροί του Κόσμου βρίσκονται διαρκώς, «με συνεχή υγειονομική κάλυψη και επιπλέον παιδίατρο έξι μέρες την εβδομάδα. Οι δε εμβολιασμοί στα παιδιά του κέντρου, με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, έχουν γίνει κανονικά».

Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωσή του ο κ. Κανάκης τονίζει ότι «όπου υπάρχουν προβλήματα –και πάντως όχι στο Ωραιόκαστρο- πρέπει να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε κι όχι απλά να πετάμε από τα σχολεία, στον κοινωνικό Καιάδα του εξοστρακισμού, αθώα παιδιά που δε διάλεξαν ούτε ευθύνονται για την κατάστασή τους. Τα φτωχά παιδιά δεν είναι άρρωστα παιδιά. Και θα υπερασπιστούμε το ανθρώπινο δικαίωμά τους να πάνε στο σχολείο».

Η ανακοίνωση του κ. Κανάκη έρχεται σε αντιπαραβολή με τη δήλωση που έκανε χθες στο CNN Greece ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου, κ. Νίκος Κορίτσης, ο οποίος ενημέρωσε τους γονείς στην έκτακτη συνέλευση ότι «δεν υπάρχει πλήρης υγειονομική κάλυψη και προστασία» και για τον λόγο αυτόν «αποφασίστηκε από τους γονείς να υιοθετηθεί η απόφαση του Δήμου Ωραιοκάστρου, η οποία έλεγε να δημιουργηθούν ανεξάρτητες σχολικές μονάδες μέσα στα κέντρα φιλοξενίας έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα».

Από την άλλη πλευρά, αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση του Προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου, κ. Αθανάσιου Τσολακίδη, ο οποίος, από χθες, υπέβαλε την παραίτησή του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του, «μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά στην ένταξη των παιδιών προσφύγων στα σχολεία, βρέθηκα στη δυσάρεστη θέση να βάλλομαι, χωρίς να έχω τοποθετηθεί, ούτε προσωπικά, ούτε μέσω την Ένωσης, για το εν λόγω θέμα».

Παράλληλα, ο Υπουργός Παιδείας, κ. Νίκος Φίλης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ, επανέλαβε ότι η ένταξη των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών στα σχολεία της περιοχής «είναι απόφαση της πολιτείας και δεν τίθεται υπό την κρίση τού εκάστοτε συλλόγου γονέων και κηδεμόνων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ