ΕΛΛΑΔΑ

Διατροφή: Έξι τροφές με καλά λιπαρά που θωρακίζουν τον οργανισμό

Διατροφή: Έξι τροφές με καλά λιπαρά που θωρακίζουν τον οργανισμό
REUTERS/TheWeiserKitchen

Είναι γνωστό πως το σώμα για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται λίπη. Το λίπος βοηθά στην απορρόφηση των βιταμινών, την ενέργεια που χρειάζεται ο άνθρωπος, την προστασία των οργάνων και να διατηρούνται σε ισορροπία οι ορμόνες.

Δεν είναι όμως όλα τα λίπη ίδια. Υπάρχουν αυτά που αυξάνουν την κακή χοληστερόλη, όπως τα κορεσμένα και τα τρανς (στα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά και το κρέας), αλλά υπάρχουν και τα «καλά» λίπη που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και στην προστασία της καρδιάς, αυτά είναι τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα.

Ένα από τα λιπαρά που είναι θετικά για τον οργανισμό είναι τo ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τo οποίo μπορεί να βρεθεί σε λιπαρά ψάρια.

Σύμφωνα το Αθηναϊκό Πρακτορείο που επικαλείται μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τέλος Αυγούστου στο Fitness Magazine, οι άντρες που βρίσκονται στη μέση και την τρίτη ηλικία και οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, εάν καταναλώνουν 500 mg ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανά ημέρα (που ισοδυναμεί με δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα) κινδυνεύουν κατά 48% λιγότερο να χάσουν την όρασή τους εξαιτίας του διαβήτη.

Ωμό ελαιόλαδο

Εύκολα μπορεί να βρεθεί, ειδικά στην Ελλάδα, και είναι πολύ θρεπτικό, καθώς μία κουταλιά της σούπας την ημέρα είναι αρκετή για να σας δώσει 10 γραμμάρια μονοκόρεστων λιπαρών. Ενδείκνυται να το χρησιμοποιήσετε ωμό, στις σαλάτες και τις σάλτσες σας. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε στα φαγητά και τα γλυκά σας.

11959004

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Φυστίκια Αιγίνης

Ο μικρός αυτός καρπός είναι από τις υπερτροφές που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας, αφού το 90% των λιπών τους ανήκουν στα υγιή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, ενώ αποτελούν μία πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, μειώνοντας την αίσθηση της πείνας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωμά, χωρίς αλάτι για το πανάρισμα του κρέατος και των ψαριών, αλλά και ως συνοδευτικό στο γιαούρτι και τα δημητριακά.

Σπόροι κολοκύθας

Τα γνωστά σε όλους μας «πασατέμπο» είναι πλούσια πηγή καλών λιπαρών, με πλήθος φυτικών ινών, πρωτεϊνών, ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, μαγνησίου και πολλών άλλων βιταμινών και μετάλλων. Μπορείτε να τα τους βάλετε στη σαλάτα σας, το γιαούρτι ή τα δημητριακά σας.

Λιπαρά ψάρια (Σολωμός)

Συστήνεται η κατανάλωσή του δύο φορές κάθε εβδομάδα, καθώς είναι τροφή πλούσια σε ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα και για όσους δεν τον προτιμούν όμως, υπάρχει πλήθος άλλων ψαριών κατάλληλων προς κατανάλωση όπως ο τόνος, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η πέστροφα ή ο κολιός.

16290167

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EUGENE GARCIA

Λιναρόσπορος

Μικρός αλλά θαυματουργός ο καρπός αυτός, με δύο κουταλιές την ημέρα καλύπτει την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού σε α-λινολενικό οξύ, που βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Είναι ο σπόρος «πασπαρτού» αφού μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε στις σαλάτες σας και τα δημητριακά σας ή τα σάντουιτς και τα τοστ σας, μέχρι και στα μπιφτέκια σας.

Αβοκάντο

Το φρούτο της λίστας, είναι από τις τροφές με τα περισσότερα καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και περιέχει 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα. Μπορεί να καταναλωθεί σε σαλάτες, σάντουιτς, σάλτσες, σμούθι και γενικά σε οποιοδήποτε φαγητό φτιάχνεται με δημιουργικότητα.

Untitled

ΑΠΕ-ΜΠΕ/DAVID CHANG

ΔΗΜΟΦΙΛΗ