ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Υγείας: Υγιή τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο

Υπουργείο Υγείας: Υγιή τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο
EUROKINISSI/ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Μετά τις δηλώσεις από τους Γιατρούς του Κόσμου που φροντίζουν τα παιδιά που ζουν στα κέντρα φιλοξενίας στην περιοχή του Ωραιόκαστρου, πριν από λίγο έβγαλε ανακοίνωση και το Υπουργείο Υγείας στην οποία τονίζεται ότι ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες για τον υποτιθέμενο κίνδυνο που διατρέχει η υγεία των μαθητών από τα προσφυγόπουλα που θα φοιτούν στον ίδιο χώρο, δεν έχει καμία πραγματική βάση.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει:

«Πρώτον, τα παιδιά-πρόσφυγες είναι κατά κανόνα υγιή και χωρίς μεταδοτικά νοσήματα που θέτουν σε κίνδυνο άλλα παιδιά, όπως δείχνουν τα στοιχεία νοσηρότητας από τα κέντρα φιλοξενίας. Πολύ περισσότερο που τα παιδιά του γενικού πληθυσμού της χώρας μας όχι μόνο είναι εμβολιασμένα σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά και έχουν όλα (είτε έχουν ασφαλιστική κάλυψη είτε όχι) δωρεάν πρόσβαση στα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Δεύτερον, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με ΜΚΟ εφαρμόζει ήδη πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας. Έως τώρα έχει εμβολιαστεί μεγάλη μερίδα των παιδιών, το πρόγραμμα συνεχίζεται και όλα τα παιδιά –είτε παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα είτε όχι– θα έχουν σύντομα επαρκή εμβολιαστική κάλυψη.

Τρίτον, όλοι οι ισχυρισμοί που έχουν μέχρι τώρα δει το φως της δημοσιότητας είναι «αβάσιμοι φόβοι», χωρίς καμία τεκμηρίωση ή λογική προσέγγιση, και αναπαράγουν τετριμμένα και αναπόδεικτα ξενοφοβικά στερεότυπα.
Με την ευκαιρία αυτή, το Υπουργείο Υγείας τονίζει ότι από την επιρροή αντιεμβολιαστικών απόψεων , το πραγματικό ζήτημα σήμερα είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν τα παιδιά της χώρας μας από την άρνηση ή την αναβολή του εμβολιασμού τους λόγω αμφιβολιών ή επικράτησης «θεωριών συνωμοσίας» για την υποτιθέμενη βλάβη από τα εμβόλια.»

Να θυμίσουμε ότι μέρος της τοπικής κοινωνίας του Ωραιοκάστρου δήλωσε την αντίθεση της στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ενταχθούν στα σχολεία της περιοχής τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν στα κέντρα φιλοξενίας. Επισήμως ως αιτία της αντίδρασης φέρεται να είναι η ανησυχία για την μετάδοση ασθενειών. Εντούτοις, από πολλές πλευρές εκφράζεται η άποψη ότι στην περιοχή επικρατούν ακραίες ρατσιστικές νοοτροπίες, μάλιστα κάποιοι από τους γονείς έθεσαν ακόμη και ζήτημα θρησκευτικών διαφορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ