ΕΛΛΑΔΑ

Ωραιόκαστρο: Οι δημότες πλήρωσαν τα «σπασμένα» του δημάρχου

Ωραιόκαστρο: Οι δημότες πλήρωσαν τα «σπασμένα» του δημάρχου
Facebook

Προσωπικές δικαστικές οφειλές του Δημάρχου Ωραιοκάστρου, Αστέριου Γαβότση κλήθηκαν να πληρώσουν οι πολίτες του Δήμου, που πρόσφατα απασχόλησε και πάλι την επικαιρότητα, με αφορμή την παρουσία παιδιών προσφύγων στα σχολεία.

Ο Αστέριος Γαβότσης, καταδικάστηκε το 2008 ως ηθικός αυτουργός για τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς που είχαν σημειωθεί σε οίκημα που επρόκειτο να φιλοξενήσει ξενώνα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με ποινή φυλάκισης 10 μηνών και χρηματική αποζημίωση 228.000€.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή, την Τρίτη, ο δήμαρχος χρέωσε το πρόστιμο στο δήμο Μυγδονίας (που στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο δήμο Ωραιοκάστρου) και το ποσό πληρώθηκε τελικά από τους πολίτες.

Σε παρέμβασή του στον ΣΚΑΙ ο Αστέριος Γαβότσης δεν διέψευσε το δημοσίευμα, το οποίο όπως χαρακτηριστικά είπε «σαφέστατα ισχύει», ενώ αναφερόμενος στα επίμαχα γεγονότα σημείωσε πως «οι κάτοικοι, χωρίς καμία ενημέρωση για πολλοστή φορά- καθώς ακούστηκε ότι θα έρθουν εκεί λαθρέμποροι ναρκωτικών, ναρκομανείς κτλ,- πήραν την τύχη στα χέρια τους. Εγώ κατηγορούμαι για ηθική αυτουργία. Οι κάτοικοι πήγαν και έσκαψαν και έκαναν αναχώματα και είπαν ότι συμφώνησε ο Δήμαρχος».

Η επίθεση στο οίκημα που θα φιλοξενούσε τον ξενώνα έγινε τον Οκτώβριο του 2003, ενώ είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση της δημοτικής αρχής που καλούσε από τα μεγάφωνα τους κατοίκους έξω από την εν λόγω κατοικία και τους ζητούσε να αποκλείσουν το δρόμο.

Όπως κατέθεσε ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης κατοικίας στο δικαστήριο, "μόλις ενημερώθηκε ο δήμος και το δημοτικό συμβούλιο για την ενοικίαση αυτή ξεσηκώθηκαν κι άρχισαν να κάνουν ζημιές. Δεν ξέρω ποιος έβαλε τη φωτιά. Έσπασαν τα τζάμια, τα κάγκελα από τη σιδερένια περίφραξη. Μάλλον με γκρέιντερ μπήκαν στην αυλή του σπιτιού. Στην είσοδο έβαλαν λάσπες και μπήκαν μέσα κι έσπασαν τα τζάμια, τα καλοριφέρ, μας έκοψαν το νερό, έσκαψαν μπροστά στην είσοδο...».

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία σε διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών κατά συρροή και της ηθικής αυτουργίας σε διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, και σύμφωνα με το δημοσίευμα τροποποίησε τον προϋπολογισμό του δήμου προκειμένου να εντάξει σε αυτόν τα έξοδα που όριζε η δικαστική αποζημίωση ώστε να αποπληρωθούν από το σύνολο των δημοτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ