ΕΛΛΑΔΑ

Κοζάνη: «Ψωμί σε αναμονή» για όσους έχουν ανάγκη (aud)

Κοζάνη: «Ψωμί σε αναμονή» για όσους έχουν ανάγκη (aud)
EUROKINISSI/ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Μετά τον «καφέ σε αναμονή», έρχεται το «ψωμί σε αναμονή»! Πρόκειται για μια δράση που υλοποιούν στην Κοζάνη το Σωματείο Αρτοποιών Κοζάνης «Προφήτης Ηλίας» και η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.

Στην ίδια λογική με αυτή του καφέ, σε όλους τους φούρνους της Κοζάνης, ένα ψωμί ή ένα κουλούρι θα περιμένει πλέον όσους δεν μπορούν να το αγοράσουν.

Η ιδέα είναι απλή: ο πελάτης που ψωνίζει από το φούρνο, μπορεί να προπληρώσει ένα επιπλέον ψωμί, κουλούρι ή κάτι άλλο και να το αφήσει σε «αναμονή» για κάποιον συμπολίτη του που το έχει ανάγκη. Ο καταστηματάρχης κόβει την αντίστοιχη απόδειξη, την τοποθετεί σε εμφανές σημείο και παράλληλα αναγράφει τον αριθμό των ψωμιών, ή άλλων ειδών, που είναι σε αναμονή σε κάποιον πίνακα. Στη συνέχεια μπορεί να πάει στο φούρνο εκείνος που το έχει ανάγκη και απλά να ζητήσει το «ψωμί σε αναμονή».

«Οι μικρές πόλεις είναι αρκετά διαφορετικές από τις μεγαλουπόλεις. Ο καφές σε αναμονή έχει πολύ μεγάλη σημασία για έναν άστεγο στην Αθήνα. Στην Κοζάνη αυτό δεν θα είχε τόσο νόημα. Σκεφτήκαμε ότι ένα βασικό είδος πρώτης ανάγκης όπως είναι το ψωμί για μια οικογένεια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό», αναφέρει στο CNN Greece ο υπεύθυνος της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, Δημήτρης Λεούδης.

Στην εν λόγω δράση συμμετέχουν όλοι οι φούρνοι της Κοζάνης, που φτάνουν τους 26 στο σύνολο. «Αυτό βοηθάει παραπάνω στη διασπορά της δράσης», σημειώνει ο κ. Λεούδης και προσθέτει ότι με τον τρόπο που γίνεται είναι πολύ πιο αξιοπρεπής για τους χρήστες της. Στόχος είναι με τον καιρό η δράση να επεκταθεί και στα γύρω χωριά.

Ανταπόκριση από τους κατοίκους της Κοζάνης υπάρχει ήδη, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Λεούδης, «η επιτυχία που έχουν αυτές οι δράσεις και ειδικά στην επαρχία, κρίνεται στο εάν ανταποκριθούν οι άνθρωποι να πάνε να πάρουν το ψωμί που τους περιμένει, χωρίς καμιά ντροπή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ