ΕΛΛΑΔΑ

Βανδαλισμός της προτομής της Λέλας Καραγιάννη στα Εξάρχεια

Βανδαλισμός της προτομής της Λέλας Καραγιάννη στα Εξάρχεια
Η μαρμάρινη προτομή της ηρωίδας της Εθνικής Αντίαστασης Λέλας Καραγιάννη στην οδό Τοσίτσα, όπως βρέθηκε από τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 EUROKINISSI/Δήμος Αθηναίων

Αποτροπιασμό, βαθιά θλίψη και αγανάκτηση εκφράζουν οι πολίτες και η δημοτική αρχή της πρωτεύουσας για τον βανδαλισμό της προτομής της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη, στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα στα Εξάρχεια.

Συνεργεία του δήμου Αθηναίων διαπίστωσαν τον αποκεφαλισμό της προτομής σήμερα το πρωί.

Το αποκομμένο μέρος της έχει μεταφερθεί στα εργαστήρια του δήμου, όπου εκτιμώνται οι φθορές που έχει υποστεί, προκειμένου να κριθεί αν είναι επισκευάσιμο.

«Πρόκειται για πράξη που προκαλεί το αίσθημα κάθε πολίτη, που βεβηλώνει τη συλλογική και ιστορική μνήμη και προκαλεί το δημοκρατικό αίσθημα. Η ιστορική άγνοια, η ισοπέδωση και εν τέλει η ωμή βία βρίσκουν απέναντί τους όλο και πιο πολλούς σκεπτόμενους πολίτες. Σε ένα μέτωπο σεβασμού και προστασίας της πόλη μας, που θα γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο πλατύ», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Αθηναίων.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την στοχευμένη αφαίρεση ορειχάλκινων αγαλμάτων και προτομών από το κέντρο της πόλης, τον περασμένο Ιούνιο, ο δήμος Αθηναίων ξεκίνησε τη μεταφορά τους σε δημοτικά κτίρια, έως ότου υπάρξει πειστικό σχέδιο αστυνόμευσης για την προστασία τους.

Η μαρμάρινη προτομή της Λέλας Καραγιάννη είναι έργο της , και τοποθετήθηκε στην Τοσίτσα το 1963.

Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε τη 10 Οκτωβρίου 2015 μπροστά στον ανδριάντα της Λέλας Καραγιάννη, θρυλικής αγωνίστριας κατά των Ναζί. Στην τελετή που διοργάνωση ο Δήμος Αθηναίων παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης, εκπρόσωποι κομμάτων, της περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, αντιστασιακών οργανώσεων και άλλων συλλόγων – Πηγή: EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης

Η Λέλα (Ελένη) Καραγιάννη γεννήθηκε το 1898 στο χωριό Λίμνη της Εύβοιας, αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τον φαρμακοποιό Γεώργιο Καραγιάννη, με τον οποίο απέκτησαν επτά παιδιά.

Κατά την γερμανική Κατοχή έγινε μέλος της αντίστασης, μετατρέποντας το σπίτι της σε αρχηγείο της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα». Την οργάνωση δημιούργησε και χρηματοδότησε η ίδια, το 1941. Στόχος της οργάνωσης ήταν η φυγάδευση Βρετανών στρατιωτών στο Κάιρο, αλλά και δολιοφθορές κατά του εχθρού. Η οργάνωση διώχθηκε ανηλεώς από την κατοχική Διεύθυνση Ειδικής Ασφαλείας του Κράτους· κάτι που στοίχισε την μεταπολεμική δικαστική καταδίκη των μελών της.

Τον Ιούλιο το 1944, η Λέλα Καραγιάννη συνελήφθη από την Γκεστάπο μαζί με πέντε από τα παιδιά της. Βασανίστηκε στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου και ύστερα από λίγο διάστημα εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στο παρακείμενο άλσος Χαϊδαρίου μαζί με άλλους 27 αγωνιστές της Αντίστασης, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, περίπου ένα μήνα πριν από την Απελευθέρωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ