ΕΛΛΑΔΑ

Στο εδώλιο σήμερα ο Ιωάννης Διώτης για την «λίστα Λαγκάρντ»

Στο εδώλιο σήμερα ο Ιωάννης Διώτης για την «λίστα Λαγκάρντ»
ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ - Eurokinissi

Για τις 5 Οκτωβρίου διακόπηκε, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη για τους χειρισμούς του επί του υλικού της «λίστας Λαγκάρντ» έπειτα από αίτημα της πλευράς του κατηγορούμενου, ο οποίος εισήχθη την Πέμπτη σε νοσοκομείο με ξαφνική αδιαθεσία.

Η υπεράσπιση του κ. Διώτη ζήτησε από το δικαστήριο ολιγοήμερη διακοπή της δίκης προσκομίζοντας ιατρική γνωμάτευση, σύμφωνα με την οποία ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα ζάλης, αστάθειας και άλλων και αναμένεται εντός της ημέρας, με την ολοκλήρωση των εξετάσεων, να αποφανθούν οι γιατροί για την κατάσταση της υγείας του.

Σύμφωνα με τον συνήγορο του κ. Διώτη, Πολυχρόνη Τσιρίδη, ο κατηγορούμενος ζητά διακοπή της δίκης καθώς επιθυμεί να παραβρίσκεται στο δικαστήριο «για να καθαρίσει το όνομά του για μια υπόθεση ανύπαρκτη».

Ο κ. Διώτης καλείται να λογοδοτήσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τις κατηγορίες απιστίας στην υπηρεσία αναφορικά με την μη αξιοποίηση των στοιχείων που πήρε. Στην λίστα που έλαβε υπήρχαν τα ονόματα περισσότερων από 2000 προσώπων που διατηρούσαν μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα HSBC.

Έχει ήδη απορριφθεί με βούλευμα ο ισχυρισμός του πρώην ισχυρού άντρα του ΣΔΟΕ πως δεν μπορούσε να αξιοποιήσει το υλικό καθώς αποτελούσε προϊόν υποκλοπής. Το ίδιο βούλευμα είχε απαλλάξει τον προκάτοχο του κ. Διώτη, Ιωάννη Καπελέρη, για την ίδια κατηγορία. Οι αρχές αποδέχτηκαν πως δεν είχε λάβει ποτέ επισήμως το έγγραφο από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Καπελέρης, σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει, το μόνο που είχε δεχθεί από τον ΥΠΟΙΚ ήταν κάποια ονόματα για να φτιάξει το φορολογικό τους προφίλ και ουδέποτε πήρε εντολή για περαιτέρω έλεγχο.

Υπενθυμίζουμε πως για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» έχει ήδη κάτσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας τέλεσης απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου οι οποίες αφορούσαν την αλλοίωση των στοιχείων του αρχείου με την αφαίρεση των ονομάτων τριών συγγενικών του προσώπων.

Τον Μάρτιο του 2015 το δικαστήριο απάλλαξε τον υπουργό από την κατηγορία της απιστίας και την μετέτρεψε σε πλημμέλημα. Η κατηγορία επιβάλλει ποινή 1 έως 3 ετών.

Στην δίκη του κ. Διώτη είναι μάρτυρας ο τότε πολιτικός προϊστάμενος του στο υπουργείο Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ