ΕΛΛΑΔΑ

Παυλόπουλος: Αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές αποζημιώσεις

Παυλόπουλος: Αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές αποζημιώσεις
Ο Προέδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», προκειμένου να τελέσει τα εγκαίνια της έκθεσης αρχειακού και φωτογραφικού υλικού «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της» και «Θεσσαλονίκη, ημέρες Κατοχής και Απελευθέρωσης» EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Οι ελληνικές απαιτήσεις –σε ό,τι αφορά το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις– είναι και νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης αρχειακού και φωτογραφικού υλικού «Αθήνα 1940-1944. Η Πόλη και οι Άνθρωποί της» και «Θεσσαλονίκη, Ημέρες Κατοχής και Απελευθέρωσης», τα οποία πραγματοποιήθηκαν απόψε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχουμε χδιρέος, όχι για λόγους εκδίκησης, κάθε άλλο, αλλ' απέναντι στην ίδια την Ιστορία: Να μην ξεχνάμε, ότι οι ελληνικές απαιτήσεις, και σε ό,τι αφορά το κατοχικό δάνειο και σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, είναι και νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Δεν προβαίνουμε σε μονομερείς ενέργειες, αλλά θεωρούμε –και στην μνήμη όλων εκείνων που έπεσαν θύματα του ναζισμού– αυτονόητο το δικαίωμά μας να απαιτούμε δικαστικώς αυτό που μας ανήκει».

Αναφερόμενος στη μοναδικότητα της Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι εκτός από την ελευθερία της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη υπερασπίσθηκε την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Γιατί ήτανε μια ταραγμένη περίοδος όπου και η ελληνικότητά της κινδύνευσε, όπως και σήμερα αμφισβητείται. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε ως εθνικό μας χρέος. Να ακολουθήσουμε εκείνο το παράδειγμα, όταν η Θεσσαλονίκη υπερασπίσθηκε την Ελληνικότητα της Μακεδονίας απέναντι σε πολλούς οι οποίοι την επιβουλεύτηκαν κρυπτόμενοι πίσω από τη ναζιστική μάσκα και μπότα.

Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι όλα αυτά πρέπει να μας θυμίζουν ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον εφιάλτη του ναζισμού και πρόσθεσε ότι «τα μορφώματα τα βλέπουμε ακόμα και εδώ στην πατρίδα μας και μην τα υποτιμάμε», ενώ τόνισε ότι κυρίως δεν πρέπει να τα υποτιμά η ίδια η Ευρώπη, γιατί εκεί τα φαινόμενα είναι εντονότερα.

Αναφερόμενος στην έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι και μόνο ο τίτλος «Αθήνα, Θεσσαλονίκη 1940-1944» συμβολίζει μια περίοδο, της οποίας η μοναδική ιστορική πυκνότητα συμβαδίζει με την αντίστοιχη μοναδική πυκνότητα των συμβολισμών, τους οποίους εκπέμπει ως τις μέρες μας και όχι μόνο τόσο η Αθήνα, όσο και η Θεσσαλονίκη.

«Σε αυτή την περίοδο η Αθήνα συμβόλισε διαδοχικά την πόλη του «ΟΧΙ», την πόλη της Εθνικής Αντίστασης με κορυφαίο εμβληματικό παράδειγμα την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Μανώλη Γλέζο και από τον αείμνηστο Λάκη Σάντα», υπενθύμισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η πόλη δεν υποτάχτηκε στις κακουχίες, δεν υποτάχτηκε στην πείνα, αντιστάθηκε στα κάθε είδους κολαστήρια.

Αντίστοιχη αναφορά έκανε και για την Θεσσαλονίκη, τονίζοντας την πορεία της στην αντίσταση και στην απελευθέρωση. «Η Θεσσαλονίκη είχε τις αντίστοιχες περγαμηνές αντίστασης με τους δικούς της ανθρώπους, τα δικά της μαρτύρια», σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ