ΕΛΛΑΔΑ

Οι γιατροί ζητούν το πορτογαλικό μοντέλο των 7.000 ευρώ

Οι γιατροί ζητούν το πορτογαλικό μοντέλο των 7.000 ευρώ
EUROKINISSI

«Θέλουμε ένα μικτό τρόπο αποζημίωσης δηλαδή να υπάρχει ένα μικρό κομμάτι ως μισθός και από εκεί και πέρα το κύριο κομμάτι της αποζημίωσης να είναι ένα εισόδημα που θα υπολογίζεται με βάση τον πληθυσμό ευθύνης του γιατρού, ο οποίος δεν μπορεί να είναι πάνω από 2000 ασθενείς» λέει στο CNN Greece, ο γενικός γραμματέας της ένωσης γενικής ιατρικής, Βαγγέλης Φραγκούλης.

Οι γενικοί γιατροί, οι οποίοι μαζί με τους παθολόγους θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του νέου πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, αντιδρούν με το σχέδιο του υπουργείου και υποστηρίζουν ότι για την τελική του μορφή ενημερώθηκαν από το CNN Greece.

Τα αγκάθια, είναι δύο:

  • η εργασιακή σχέση
  • και το ύψος της αμοιβής του οικογενειακού γιατρού

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αναπληρωτή γενικό γραμματέα Σταμάτη Βαρδαρό, οι γιατροί που θα απασχοληθούν στα ιατρεία γειτονιάς θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης -δηλαδή δεν θα μπορούν να έχουν δικό τους ιατρείο- με τριετή σύμβαση και με μηνιαίο μισθό 1.800 ευρώ καθαρά.

Το πορτογαλικό μοντέλο


Οι γενικοί γιατροί υποστηρίζουν ότι ο οικογενειακός γιατρός δεν μπορεί να είναι μισθωτός και θεωρούν ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα μοντέλο που θα δίνει κίνητρα ώστε να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση .

Σύμφωνα με το πορτογαλικό μοντέλο -το οποίο επικαλούνται- το 1/3 της αποζημίωσης του γιατρού θα πρέπει να είναι ένα σταθερό μηνιαίο ποσό, το άλλο 1/3 να υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των ασθενών που τον επέλεξαν και το υπόλοιπο 1/3 να υπολογίζεται ανάλογα με τους στόχους απόδοσης που έχει πιάσει.

Στόχοι

Η πολιτεία ορίζει κάποιους δείκτες υγείας που την ενδιαφέρουν και βάζει μηναίο στόχο. Όποιος γιατρός πιάνει τον στόχο παίρνει μπόνους. Τι μπορεί να ενταχθεί σε αυτό;

  • Η πρόληψη: π.χ. εμβολιασμοί, ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων, εξετάσεις για καρκίνο
  • η φαρμακευτική δαπάνη
  • και η δαπάνη διαγνωστικών εξετάσεων

Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να αποφέρει σε ένα πορτογάλο οικογενειακό γιατρό έως 7.000 ευρώ τον μήνα.

Ο γεν. γραμ. των γενικών ιατρών, Βαγγέλης Φραγκούλης εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει το, αναμενόμενο από το υπουργείο υγείας, ενδιαφέρον για τις 1380 θέσεις που θα προκηρυχτούν για τα ιατρεία γειτονιάς:

«Θα προσελκύσει γιατρούς που δεν έχουν άλλο τρόπο να επιβιώσουν στη χώρα, δηλαδή όχι καλής ποιότητας γιατρούς. Ένας καλός γιατρός δεν θα δεχθεί να μπει σε αυτό το σύστημα» και συμπληρώνει «Η δική μας θέση είναι ότι το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει με τον τρόπο που λειτουργούσε, με το πυκνό δίκτυο ιδιωτών γιατρών πρωτοβάθμιας φροντίδας στα αστικά κέντρα. Δηλαδή να χρησιμοποιήσει ιδιώτες γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία με συμβόλαιο με τα μπόνους της Πορτογαλίας. Έτσι δεν θα χρειαστεί να φτιάξουν νέες δημόσιες δομές σε όλη την χώρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ