ΕΛΛΑΔΑ

Συνεργασία Facebook με το «Χαμόγελο του Παιδιού» για το Amber Alert

Συνεργασία Facebook με το «Χαμόγελο του Παιδιού» για το Amber Alert

«Σκεφτείτε λοιπόν κι αφήστε τα λόγια ας ενωθούμε κι ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά παιδιά», με αυτά τα απλά λόγια από το ημερολόγιο του γιου του, Ανδρέα, άνοιξε την εκδήλωση στο Επιχειρησιακό Κέντρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ο Κώστας Γιαννόπουλος.

Αφορμή για αυτή την εκδήλωση στάθηκε η πρωτοπόρα συνεργασία του Facebook με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με σκοπό να αντιμετωπιστούν περιστατικά εξαφανισμένων παιδιών μέσω του μηχανισμού Amber Alert Hellas.

Ξεκινώντας έτσι από σήμερα, θα υπάρχει πλέον ένας νέος τρόπος ο οποίος θα βοηθήσει σημαντικά στον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών σε ολόκληρη την Ελλάδα, απλά ελέγχοντας τη ροή των ειδήσεων στο Facebook.

To Amber Alert όπως γνωρίζουμε είναι ένα μήνυμα έκτακτης ανάγκης το οποίο εκδίδει η αστυνομία όταν ένα παιδί έχει κατά περίπτωση απαχθεί ή εξαφανιστεί και η αστυνομία φοβάται για την υγεία και τη ζωή του.

Από την πλευρά του «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση του Amber Alert σε συνεργασία με την αστυνομία ενώ παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ομάδα ασφαλείας του Facebook, ώστε να εξασφαλιστεί η διάδοση του Amber Alert μέσω του Facebook.

Untitled copy

Ένα Amber Alert μεταδίδεται μέσω μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πινακίδων και πανό. Ειδοποιήσεις μέσω Facebook μπορούν να λαμβάνουν μόνο όσοι χρήστες ακολουθούν τη συγκεκριμένη σελίδα.

Πλέον, μετά τη συνεργασία Amber Alert ,Facebook και του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όλοι οι χρήστες του Facebook που βρίσκονται στην Ελλάδα και συνδέονται στην εφαρμογή μέσω των κινητών τους, θα λαμβάνουν άμεσα μήνυμα στο χρονολόγιό τους με το σήμα Amber Alert.

Αναλυτικότερα, στο χρονολόγιο του χρήστη* θα εμφανίζεται μια εικόνα με τη φωτογραφία του εξαφανισμένου παιδιού και κάποιες ζωτικής σημασίας πληροφορίες ενώ από κάτω θα υπάρχουν δύο επιλογές.

Στο ένα θα αναγράφεται η ένδειξη «Κοινοποίηση» και στην άλλη «Μάθετε περισσότερα. Πατώντας λοιπόν, τη επιλογή «Μάθετε περισσότερα» ο χρήστης θα βλέπει όλες τις πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν στην ανάκτηση του εξαφανισμένου παιδιού.

IMG 7282

Σε κάθε ενεργοποίηση του Amber Alert Hellas, όλα τα στοιχεία του εξαφανισμένου παιδιού θα προβάλλονται στους χρήστες του Facebook που βρίσκονται στην περιοχή όπου αναζητείται το παιδί και ανάλογα με τις πληροφορίες που θα λαμβάνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» η στόχευση θα παραμένει η ίδια ή θα τροποποιείται.

Με τη βοήθεια των 2.770 ενεργών εθελοντών, των 437 εξειδικευμένων επαγγελματιών, της συνεργασίας του Οργανισμού με τις αρμόδιες Αρχές και τη νέα συνεργασία με το Facebook θα ενισχυθεί η υποστήριξη σε παιδία και εφήβους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Κατά την παρουσίαση της σημαντικής αυτής συνεργασίας ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος τόνισε πως είναι κομβικής σημασίας « το οποίο εμπιστευόμενο το έργο μας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς καθώς και τις υπηρεσίες μας θα συμμετέχει ενεργά σε κάθε ενεργοποίηση Amber Alert Hellas, όπου όλα τα στοιχεία του αγνοούμενου παιδιού θα προβάλλονται στους χρήστες του Facebook, που βρίσκονται στην περιοχή από όπου χάθηκε το παιδί».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε το πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά τα που εξαφανίζονται «ευάλωτα σε σεξουαλική εκμετάλλευση, παράνομη διακίνηση και πορνεία, σε παράνομη ή επισφαλή εργασία, σε εγκληματική ενέργεια είτε ως θύματα είτε ως θύτες αλλά και σε κίνδυνο σωματικής βίας και θυμού».

van

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» το οποίο βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί θύμα εξαφάνισης θέτει όλες τις υπηρεσίες του στη διάθεση των αρμόδιων αρχών με τις οποίες συνεργάζεται**. Σήμερα, με το Facebook να αποτελεί το πιο βασικό μέσω επικοινωνίας του κόσμου ο Οργανισμός βρίσκεται πλέον και διαδικτυακά δίπλα στα παιδιά μέσα από τη σελίδα του όπου ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί χειρίζονται άμεσα κάθε πρόβλημα .

Από την πλευρά του το Facebook μέσω της κα. Emily Vacher, Διευθύντριας Trust & Safety, η οποία βρέθηκε στην εκδήλωση, δήλωσε με υπερηφάνεια « Το σημερινό λανσάρισμα αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του συνεργάτη μας στην Ελλάδα να αυξήσει την εμβέλεια του Amber Alert. Γνωρίζουμε ότι όταν ένα παιδί εξαφανιστεί, η σημαντικότερη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε πληροφορίες στο κοινό όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Παρέχοντας τις σωστές πληροφορίες στους σωστούς ανθρώπους, τη σωστή στιγμή μέσω Amber Alert στο Facebook, ελπίζοντας να βοηθήσουμε στην επανένωση εξαφανισμένων παιδιών με τις οικογένειές τους ταχύτερα».

«Από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα παιδιά 11600 ή η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει μια κλήση ότι η ζωή ενός εξαφανισμένου παιδιού είναι σε άμεσο κίνδυνο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενεργοποιεί το Amber Alert, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. Όταν αυτό συμβεί, το Facebook στέλνει ένα Amber Alert στη ροή των ειδήσεων των χρηστών του Facebook. Σε αυτό περιλαμβάνεται μια φωτογραφία του παιδιού και κάθε πληροφορία που το κοινό χρειάζεται ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσει στην εύρεση του» κατέληξε η Emily Vacher.

Editor’s note

*Στην Ελλάδα υπάρχουν 3,8 εκατομμύρια χρήστες του Facebook με τους 3,1 εκατ. να είναι καθημερινοί χρήστες της εφαρμογής από το κινητό.

**Υπό το Συντονισμό του Πανελλήνιου Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης, το οποίο στελεχώνεται από 47 άτομα εξειδικευμένου επιστημονικού και επιχειρησιακού προσωπικού (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, διασώστες), «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί: - την 11600 Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα παιδιά – το Amber Alert με 57 μέλη και το ECAAS(European Child Alert Automated System)

O Οργανισμός θέτει στη διάθεση κάθε παιδιού που εξαφανίζεται – την Ομάδα Έρευνας & Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» με τη συμμετοχή και πιστοποιημένων Κυνοφιλικών Ομάδων - την Κινητή Συντονιστική Επιχειρησιακή μονάδα (van) – πλήθος εξειδικευμένων Υλικοτεχνικών μέσων (jeep. ATV, μηχανή, ασθενοφόρο) και τον «Οδυσσέα» το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ