ΕΛΛΑΔΑ

Μεν. Χαραλαμπίδης: Μελέτησα την Απελευθέρωση λόγω του πατέρα μου

Μεν. Χαραλαμπίδης: Μελέτησα την Απελευθέρωση λόγω του πατέρα μου

Ένα πρωινό Πέμπτης 12 Οκτωβρίου, σαν σήμερα, το 1944 οι καμπάνες στις εκκλησίες της Αθήνας χτυπούσαν χαρμόσυνα. Μόλις είχε ξημερώσει κυριολεκτικά και μεταφορικά καθώς ο αθηναϊκός λαός πανηγύριζε το τέλος της γερμανικής κατοχής. Οι ναζί μόλις είχαν εγκαταλείψει την ελληνική πρωτεύουσα και ενώ ολόκληρη η χώρα, όπως και άλλες, βρισκόταν στη σκοτεινή περιδίνηση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Για την Αθήνα μόλις είχε κλείσει ο φρικτός κύκλος 42 ολόκληρων μηνών βίας και καταχνιάς.

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, συγγραφέας του βιβλίου “Εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα”, περιγράφει στο CNN Greece, τη διαδρομή των γεγονότων που οδήγησαν στην απελευθέρωση και κατόπιν στην έναρξη του εμφυλίου πολέμου με τα Δεκεμβριανά.

«Η αφορμή για να μελετήσω εκείνη την περίοδο στάθηκαν οι ιστορίες που μου έλεγε ο πατέρας μου όταν ήμουν παιδί. Αυτός τις έζησε εκείνες τις στιγμές», τόνισε ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, εξηγώντας πως επιτεύχθηκε η απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί και ποιες ήταν οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν ώστε να οδηγηθούμε στα Δεκεμβριανά.

Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσε στο CNN Greece ο συγγραφέας Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ