Μήνυμα Τσίπρα για την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Ναζί
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή όπου κατέθεσε ανθοδέσμη για να τιμήσει τους εκεί εκτελεσθέντες, τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 - Πηγή: EUROKINISSI/Αλέξανδρος Ζωντανός

«Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για το παρελθόν και για τους αγώνες που αυτό προστάζει στο σήμερα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμα του για την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Ναζί κατακτητές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη 12η Οκτωβρίου ως την ημέρα «που ο ελληνικός λαός κέρδισε άλλη μια φορά τη θέση του στο πάνθεον όσων αγωνίζονται απέναντι σε εχθρούς υπέρτερους σε μέγεθος και εξοπλισμό, μα όχι σε δίκαιο. Όσων θυσιάζονται για την ελευθερία και την Δημοκρατία».

Έκανε λόγο «για τους σύγχρονους αγώνες ενάντια στον φασισμό», ώστε «να μην ξεχάσει ποτέ η υφήλιος την συντριπτική εμπειρία του Ολοκαυτώματος», αλλά και «να μην γίνουν οι πρόσφυγες το νέο αντικείμενο ρατσιστικής προπαγάνδας».

Αναλυτικά το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα:

Για πολλές δεκαετίες η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν γιόρταζε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την Απελευθέρωσή της από τους Ναζί. Ο λόγος ήταν προφανής. Την Απελευθέρωση ακολούθησαν γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία μας και κορυφώθηκαν με τον Εμφύλιο Πόλεμο. Και όποιος μιλούσε για την Απελευθέρωση θα έπρεπε να μιλήσει και για αυτά.

Σήμερα, η 12η Οκτωβρίου γιορτάζεται ανοιχτά. Θυμόμαστε την ημέρα που η Αθήνα απαλλάχθηκε από τους κατακτητές. Την ημέρα που ο ελληνικός λαός κέρδισε άλλη μια φορά την θέση του στο πάνθεον όσων αγωνίζονται απέναντι σε εχθρούς υπέρτερους σε μέγεθος και εξοπλισμό, μα όχι σε δίκαιο. Όσων θυσιάζονται για την ελευθερία και την δημοκρατία.

Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για το παρελθόν. Και για τους αγώνες που αυτό προστάζει στο σήμερα. Για τους σύγχρονους αγώνες ενάντια στον φασισμό. Για να μην ξεχάσει ποτέ η υφήλιος τη συντριπτική εμπειρία του Ολοκαυτώματος. Για να μην γίνουν οι πρόσφυγες το νέο αντικείμενο ρατσιστικής προπαγάνδας. Για να σηκώσουμε την ελευθερία πάνω από το μίσος.

Διαβάστε επίσης