ΕΛΛΑΔΑ

Η μέρα μετά την άγρια νύχτα στο Ωραιόκαστρο

Η μέρα μετά την άγρια νύχτα στο Ωραιόκαστρο

Βαρύ το κλίμα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, του πρώην εργοστασίου «Φέσσα» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, μετά το θανατηφόρο τροχαίο που στοίχισε τη ζωή δύο Σύρων προσφύγων, μίας 32χρονης και του 9χρονου γιου της.

Ένα ακόμη 12χρονο κοριτσάκι από τη Συρία παρασύρθηκε από το Ι.Χ. και μεταφέρθηκε τραυματισμένο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Το δυστύχημα σημειώθηκε χθες, γύρω στις 8.30 το βράδυ, πυροδοτώντας ένταση και επεισόδια.

Πρόσφυγες και μετανάστες πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων, ενώ στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας που έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, προκειμένου να αποκλιμακώσουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι εξαγριωμένοι πρόσφυγες προπηλάκισαν τον 76χρονο οδηγό του αυτοκινήτου, βάζοντας φωτιά στο όχημά του.

Ο ηλικιωμένος οδηγός συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Θύματα των επιθέσεων, προσφύγων και μεταναστών, και οι δύο άντρες του ΕΚΑΒ που έφτασαν στο σημείο προκειμένου να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Οι δύο άντρες νοσηλεύονται με κακώσεις στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Όπως λέει ο αναπληρωτής γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΚΑΒ, Ανέστης Κουκουρίκος, «Κάθε φορά γλιτώνουμε από θαύμα». Σύμφωνα με τον κύριο Κουκουρίκο, χθες το βράδυ, ο συνάδελφός του απέφυγε κυριολεκτικά παρά τρίχα την μαχαιριά, που τελικά κατέληξε στο ασθενοφόρο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Την προηγούμενη φορά προσπάθησαν να αναποδογυρίσουν το ασθενοφόρο! Από την μια κινδυνεύουμε, και από την άλλη δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε. Γι’ αυτό ζητάμε εδώ και καιρό να παραλαμβάνουμε τα περιστατικά από φυλασσόμενο χώρο για το δικό μας αλλά και το δικό τους καλό», λέει ο κύριος Κουκουρίκος.

Από τον πετροπόλεμο δεν γλίτωσαν ούτε οι αστυνομικοί που μετέβησαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Το παλιό εργοστάσιο Φέσσα είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή στο φιλοξενούνται περισσότερα από 1400 άτομα. Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα κατέληξαν στο Ωραιόκαστρο μετά από μακροχρόνια παραμονή στην Ειδομένη.

Το CNN Greece επικοινώνησε με την Κορίνα Κανιστρά, μέλος των γιατρών του κόσμου και συντονίστρια του κέντρου Φέσσα. Η κυρία Κανιστρά μιλάει για ένα ήρεμο κέντρο φιλοξενίας με ελάχισες εντάσεις. Ωστόσο, όπως λέει, η σκληρότητα του χθεσινού περιστατικού ήταν λογικό να αναστατώσει πρόσφυγες και μετανάστες.

"Χωρίς -σε καμία περίπτωση- να δικαιολογούμε τη βία, το χθεσινό περιστατικό σκληρό. Έχασαν δύο δικούς τους ανθρώπους μπροστά στα μάτια τους"

Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται διαρκώς για τις μεγάλες ταχύτητες που αναπτύσσουν τα αυτοκίνητα στο ύψος του κέντρου, στο σημείο από όπου μπαινοβγαίνουν καθημερινά χιλιάδες μετανάστες μεταξύ αυτών και πολλά μικρά παιδιά. Όπως τονίζει η κυρία Κανιστρά, τόσο οι γιατροί του κόσμου, όσο και η Ύπατη Αρμοστεία, έχουν ζητήσει επίσημα από τον Δήμο να ενισχυθεί ο φωτισμός, να τοποθετηθούν πινακίδες, που θα γνωστοποιούν την ύπαρξη κέντρου φιλοξενίας αλλά και να τοποθετηθούν σαμαράκια.

Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, υποστηρίζει ότι μετά τη δημιουργία του κέντρου έγιναν προληπτικά οι απαραίτητες παρεμβάσεις στην Συμμαχική Οδό στο ύψος του κέντρου φιλοξενίας. Όπως λέει, στο σημείο υπάρχει πινακίδα διέλευσης πεζών, η διαγράμμιση ειναι ορατή, ενώ έχει ενισχυθεί και ο φωτισμός.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τροχαίο δυστύχημα ερευνώνται τώρα από το αρμόδιο τμήμα της Τροχαίας, ενώ κλειστή παρέμεινε το πρωί η Συμμαχική Οδός στο ύψος της δομής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ