ΕΛΛΑΔΑ

Την ανησυχία της για την επιστροφή Σύρων προσφύγων στην Τουρκία εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία

Την ανησυχία της για την επιστροφή Σύρων προσφύγων στην Τουρκία εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία
Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία αλληλέγγυων ακτιβιστών ενάντια στην συμφωνία επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών, λίγο πρίν φτάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης οι προκαθήμενοι των τριών εκκλησιών και οι επίσημοι, κατά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο νησί, το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας

Την έντονη ανησυχία της για την επιστροφή υπηκόων της Συρίας από την Ελλάδα στην Τουρκία εξέφρασε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δια μέσου του εκπροσώπου τύπου του διεθνούς οργανισμού Άντριαν Έντουαρντς (Adrian Edwards).

Όπως αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη, ανησυχία προκαλεί η χθεσινή επιστροφή δέκα Σύρων στα Άδανα της Τουρκίας.

Οι Σύροι ήταν ανάμεσα στα 91 άτομα που έφτασαν στην Μήλο στις 9 Οκτωβρίου και στις 14 Οκτωβρίου μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέρου, όπου –σύμφωνα με τον Άντριαν Έντουαρντς– «εξέφρασαν επίσημα στις αρμόδιες αρχές την επιθυμία τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα».

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας αναφέρθηκε και σε ένα δεύτερο περιστατικό, το οποίο αφορά σε μια ομάδα 131 ατόμων που έφθασαν στην Πελοπόννησο στις 8 Οκτωβρίου.

Κατά τον ίδιο, σε 33 από τα άτομα αυτά «δεν επιτράπηκε η πρόσβαση της Ύπατης Αρμοστείας και του νομικού εκπροσώπου της». Η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε πληροφορίες για το νομικό καθεστώς και για το μέρος όπου βρίσκονται οι 33, «οι οποίοι τελικά μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία».

Τι απαντούν οι ελληνικές αρχές

«Δεν έχει βάση ο ισχυρισμός που προβάλλεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», απαντά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωσή του.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, «η πρώτη ενημέρωσή τους για το δικαίωμα υποβολής αιτήματος διεθνούς προστασίας έγινε από το συνεργείο καταγραφής της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την ημέρα άφιξής τους στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου». Η σχετική ενημέρωση «επαναλήφθηκε κατά τη δεκαήμερη παραμονή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Λέρο».

Επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση, στο αεροδρόμιο της Κω «ρωτήθηκαν ξανά από τους συνοδεύοντες Έλληνες αστυνομικούς εάν είχαν έστω και την τελευταία στιγμή πρόθεση υποβολής αιτήματος ασύλου». Μία τριμελής οικογένεια, πριν την επιβίβαση στο αεροδρόμιο της Κω, «εξέφρασε την βούληση υποβολής αιτήματος ασύλου και δεν επιβιβάστηκε στην πτήση επιστροφής. Ουδείς από τους λοιπούς δέκα Σύρους πρόσφυγες εξέφρασε τέτοια πρόθεση».

Η ανακοίνωση καταλήγει με τη διευκρίνιση ότι «σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επιστροφής και μέσα στο αεροπλάνο ήταν παρόντα στελέχη του Frontex, καθώς και εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη που επέβλεπαν τη διαδικασία».

Τι λέει η Διεθνής Αμνηστία

«Εάν οι πρόσφυγες αυτοί επεστράφησαν στην Τουρκία χωρίς τη δέουσα εξέταση των αιτημάτων ασύλου τους, πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια περίπτωση παράνομης επαναπροώθησης. Πρόκειται για μια απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας που φανερώνει σκληρή περιφρόνηση για την ασφάλειά τους», δηλώνει από την πλευρά του ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας, Γιώργος Κοσμόπουλος, σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας η ομάδα συμπεριελάμβανε έξι ενήλικα άτομα, δύο εκ των οποίων γονείς που συνόδευαν τα τέσσερα ανήλικα παιδιά τους ηλικίας από ενός έως έξι ετών.

«Οι αρχηγοί των κρατών που συναντώνται στις Βρυξέλλες, πιέζουν ασφυκτικά την Ελλάδα να επιταχύνει τις επιστροφές στην Τουρκία, αλλά οι νομικές υποχρεώσεις σύμφωνα με τις οποίες οι αιτούντες άσυλο πρέπει να έχουν πλήρη και εξατομικευμένη εξέταση του αιτήματός τους, δεν μπορούν να αγνοούνται», προσθέτει ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ