ΕΛΛΑΔΑ

Αβραμόπουλος: Καταστροφικό να καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Αβραμόπουλος: Καταστροφικό να καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Καταστροφικό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το βήμα του 5ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως τόνισε, θα πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί.

Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) - Τουρκίας έχει συμβάλλει στη μείωση των προσφυγικών ροών, ωστόσο για να υπάρξει καλύτερη διαχείριση της κατάστασης απαιτείται ένα πιο λειτουργικό σύστημα ασύλου στα νησιά, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος.

Χρειάζεται, όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος «μία καλύτερη και πιο αποτελεσματική Ευρώπη» και αυτό που απαιτείται για να αντιμετωπιστεί αυτή η άνευ προηγουμένου κοινωνική και οικονομική κρίση, που θέτει υπό αμφισβήτηση τα ίδια τα θεμέλια της ΕΕ.

Στην ομιλία του, ο Επίτροπος Μετανάστευσης υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας και υπεράσπισης της συνθήκης Σένγκεν. «Αν καταρρεύσει θα είναι η αρχή του τέλους για την Ευρώπη. Κι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή», υπογράμμισε και σημείωσε πως το οικονομικό κόστος του να μην υπάρχει η Σένγκεν έχει υπολογιστεί γύρω στα 20 δισ. ευρώ, "αλλά το πραγματικό κόστος είναι ανυπολόγιστο».


Τέλος, αναφέρθηκε και και στην ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών για την καλύτερη προστασία των συνόρων και σημείωσε πως «οι πόρτες μας είναι ανοιχτές γι αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη διεθνούς προστασίας και θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη με καλή πίστη, αλλά θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, ότι όσοι είναι παράτυποι (μετανάστες) θα πρέπει να επαναπατριστούν, να γυρίσουν πίσω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ