ΕΛΛΑΔΑ

ΕΣΥ: κλειστά χειρουργεία και αναδίπλωση της κυβέρνησης για τις 4.000 προσλήψεις

ΕΣΥ: κλειστά χειρουργεία και αναδίπλωση της κυβέρνησης για τις 4.000 προσλήψεις
EUROKINISSI/ Reuters

Σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, πολλές φορές μάλιστα κάτω απ το όριο ασφαλείας, καταγγέλλει το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι ενώ κάθε μια χειρουργική αίθουσα πρέπει να καλύπτεται από μια νοσηλεύτρια- εργαλειοδότρια και μια νοσηλεύτρια- κίνησης, η πραγματικότητα είναι άλλη:

  • τα αναισθησιολογικά τμήματα διαθέτουν 1 νοσηλεύτρια για 3 χειρουργικές αίθουσες
  • 1 νοσηλεύτρια κίνησης καλύπτει 2 με 3 χειρουργικές αίθουσες
  • συχνά υπάρχει 1 νοσηλεύτρια-εργαλειοδότρια για 2 χειρουργικές αίθουσες

Σοβαρά προβλήματα, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, δημιουργούνται και από τις συχνές βλάβες στα χειρουργικά και τα αναισθησιολογικά μηχανήματα την ώρα των επεμβάσεων, πολλές γεννήτριες είναι εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα όταν γίνονται διακοπές ρεύματος οι χειρουργικές αίθουσες να βυθίζονται στο σκοτάδι ενώ τα χειρουργικά εργαλεία σε πολλά νοσοκομεία που δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός, να πλένονται με τα χέρια. Όλη αυτή η κατάσταση φυσικά, βάζει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο φτάνουν και τα δύο έτη. Υλικά δεν υπάρχουν έτσι σε κάποιες περιπτώσεις ασθενείς οι οποίοι επιθυμούν να χειρουργηθούν άμεσα, αναγκάζονται να αγοράσουν οι ίδιοι τα χειρουργικά υλικά.

Ας δούμε αναλυτικά την λίστα που έδωσε η ΠΟΕΔΗΝ:

Γ.Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»

Δύο αίθουσες χειρουργείων παραμένουν κλειστές, λόγω μεγάλης έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο εξοπλισμός π.χ. χειρουργικά κρεβάτια και αναισθησιολογικά μηχανήματα είναι 20ετίας. Η τελευταία συντήρηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των χειρουργείων έγινε το 2001. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα χειρουργικά υλικά και σε χειρουργικό ιματισμό.

ΠΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

Εννέα χειρουργικές αίθουσες από τις δεκαπέντε παραμένουν κλειστές, λόγω μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Η λίστα αναμονής ακόμη και για σοβαρά περιστατικά ξεπερνά τους 16 μήνες.

ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ

Τα χειρουργεία ΩΡΛ καλύπτουν και τις εφημερίες του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι κάτω απ το όριο ασφαλείας. Ένας νοσηλευτής χειρουργείου καλύπτει στις εφημερίες δύο και τρεις χειρουργικές αίθουσες διαφορετικών κλινικών και ΤΕΠ.

ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δύο κλειστές χειρουργικές αίθουσες λόγω μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Ένας νοσηλευτής κίνησης χειρουργείων καλύπτει ταυτόχρονα τρείς χειρουργικές αίθουσες. Δύο αίθουσες χειρουργείων καλύπτει ένας Νοσηλευτής Αναισθησιολογικού. Υπάρχει ένας νοσηλευτής αναισθησιολογικού για τις χειρουργικές αίθουσες φυσιολογικών τοκετών, καισαρικών τομών, μαιευτικής και τη λήψη ωαρίων εξωσωματικών.
Η αναμονή για χειρουργείο για ορθοπεδικά περιστατικά αγγίζει το 1,5 έτος ενώ για μαιευτικά και γυναικολογικά περιστατικά τα 2 έτη.

ΓΝΘ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Κακή συντήρηση των υποδομών και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του νοσοκομείου.

Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

Από τα έξι χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα τέσσερα λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών.

Γ.Ν. ΞΑΝΘΗΣ

Από τα έξι χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα τέσσερα λόγω έλλειψης χειρουργών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Από τις εννέα χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν συνήθως οι έξι λόγω έλλειψης προσωπικού.

Γ.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Από τα τρία χειρουργικά τραπέζια που διαθέτει το νοσοκομείο λειτουργεί μόνο το ένα λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Γ.Ν. ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ

Από τα πέντε χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Λειτουργούν οι πέντε από τις έντεκα χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης λείπουν χειρουργικά εργαλεία, τα φορεία και τα καρότσια μεταφοράς των ασθενών είναι διαλυμένα. Η λίστα αναμονής στα περισσότερα χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους έξι μήνες.

Untitled design 59

πηγή: Reuters

Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Η λίστα αναμονής στα οφθαλμολογικά χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους οκτώ μήνες. Παλαιά αναισθησιολογικά μηχανήματα είναι συχνά εκτός λειτουργίας.

Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Η λίστα αναμονής στα οφθαλμολογικά χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους δεκαπέντε μήνες, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Ενώ μεγάλη είναι έλλειψη υλικών.

Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Στα οφθαλμολογικά χειρουργικά περιστατικά η λίστα αναμονής ξεπερνά τους 6 μήνες.

Γ.Ν.ΝΙΚΑΙΑΣ «ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»

Τέσσερα χειρουργικά τραπέζια κλειστά. Πέντε χειρουργικά τραπέζια αλλά προβολείς χρειάζονται επισκευή. Υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής που ξεπερνούν τους 3 μήνες στα χρόνια περιστατικά.

ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΜΕΤΑΞΑ»

Ένα χειρουργικό τραπέζι κλειστό. Δύο αναισθησιολογικά μηχανήματα χρειάζεται να αντικατασταθούν άμεσα .

Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ

Επτά χειρουργικά τραπέζια είναι κλειστά καθώς χρειάζονται επιπλέον 28 άτομα προσωπικό για να λειτουργήσουν. Ελλείψεις σε αναπνευστήρες. Μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργείο.

Γ.Ν. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΘΡΙΑΣΙΟ

Από τα δώδεκα χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα πέντε. Καθημερινά δημιουργούνται προβλήματα με την λειτουργία των αναισθησιολογικών μηχανημάτων και των συστημάτων παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών των ασθενών (monitoring), κατά την διάρκεια της επέμβασης.

Γ. Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι έξι. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Γ. Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ και Γ.Ν. – Κ.Υ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Υπάρχουν τέσσερις χειρουργικές αίθουσες, καθημερινά όμως λειτουργεί μόνο η μία ενώ δύο φορές την εβδομάδα ανοίγει ακόμη μία. Η αίθουσα ανάνηψης είναι κλειστή ενώ τα χειρουργικά εργαλεία πλένονται στο χέρι γιατί εδώ και 5 χρόνια δεν έχει επισκευαστεί το πλυντήριο εργαλείων.

Γ.Ν.«ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ»

Από τις οκτώ χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι τέσσερις λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Untitled design 60

πηγή:Reuters

Γ.Ν.ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Η εκτίμηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου και πρότασή τους είναι ότι απαιτείται η ολική ανακατασκευή του χώρου των χειρουργείων και προμήθεια νέου εξοπλισμού. Δεν υπάρχει σύστημα απαγωγής των αναισθητικών αερίων. Το γενικό χειρουργικό είναι 25ετίας, το ορθοπεδικό 25ετίας, το σηπτικό 10ετίας, το κυστεοσκοπήσεων έχει μεταφερθεί από το Κ.Υ ΠΑΡΓΑΣ.

Γ.Ν.ΡΟΔΟΥ

Λειτουργούν μόνο δύο από τα οχτώ χειρουργικά τραπέζια λόγω ελλείψεως νοσηλευτικού προσωπικού.

Γ.Ν.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

Για να λειτουργήσουν οι χειρουργικές αίθουσες μεταφέρθηκε νοσηλευτικό προσωπικό από τις κλινικές στα χειρουργεία, με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης στις κλινικές.

Γ.Ν.ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ

Λειτουργούν οι τρεις από τις τέσσερις χειρουργικές αίθουσες με το προσωπικό να είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας.

Γ.Ν. ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Λειτουργούν τα δυο από τα τέσσερα χειρουργικά τραπέζια που διαθέτει το νοσοκομείο.
Γίνονται 60 χειρουργεία κατά μέσο όρο το μήνα, ενώ οι ανάγκες είναι τριπλάσιες.

Γ.Ν. Ε.Ε.Σ.

Δύο κλειστά χειρουργικά τραπέζια.

Γ.Ν.Α. «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ»

Τα μηχανήματα είναι παλιά. Η έλλειψη σε προσωπικό αγγίζει το 30%.

Γ.Ν.ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ

Από τις δέκα χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι έξι λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Γ.Ν. ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ
Από τις δύο χειρουργικές αίθουσες δεν λειτουργεί η μία λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο εξοπλισμός είναι παλιός. Οι λίστες αναμονής ξεπερνάνε τους 2 μήνες.

Γ.Ο.Ν.Κ

Δεν λειτουργεί μια χειρουργική αίθουσα λόγω έλλειψης προσωπικού και μηχανημάτων.

Π.Γ.Ν. ΡΙΟΥ

Μεγάλη αναμονή σε τακτικά χειρουργεία. Λίστα αναμονής μέχρι και 6 μήνες. Ελλείψεις υλικών. Αναμονή για διαγνωστικές εξετάσεις (μαγνητικές-αξονικές) 1 με 1,5 μήνα

Με το ΕΣΥ να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε δια στόματος της εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες δεν θα μπορέσει να προχωρήσεις στις 4.000 προσλήψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που είχε εξαγγείλει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ