ΕΛΛΑΔΑ

Αναζητούνται ταλέντα για δέκα επαγγέλματα

Αναζητούνται ταλέντα για δέκα επαγγέλματα
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΟΣ

Οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν τους κατάλληλους υπαλλήλους για να καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου της Manpower Group για το 2016.

Συνολικά έξι στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας καθώς δεν βρίσκουν το κατάλληλο προσωπικό. Το ποσοστό αυτό (59%) παραμένει σταθερό για δεύτερη χρονιά και είναι το υψηλότερο που καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία εννέα χρόνια διεξαγωγής της έρευνας στη χώρα μας, ενώ βρίσκεται 19 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (40%). Η έλλειψη τεχνικών δεξιοτήτων (29%), απαιτούμενης εμπειρίας (27%), προσωπικών δεξιοτήτων (12%), η αναζήτηση υψηλότερης αμοιβής σε σχέση με την προσφερόμενη (11%) καταγράφονται ως οι κύριοι λόγοι δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας.

Η αδυναμία εξεύρεσης των κατάλληλων εργαζομένων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Σύμφωνα με την Manpower Group, το 40% των εργοδοτών σε διεθνή κλίμακα αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση εργαζομένων με τα απαιτούμενα προσόντα, ποσοστό, αυξημένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2015, αλλά και το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί παγκοσμίως από το 2007, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη ταλέντων δεν εμφανίζει σημάδια υποχώρησης.

Οι εργοδότες στην Ιαπωνία εξακολουθούν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεση ταλέντου (86%), ενώ την πρώτη πεντάδα με τα υψηλότερα ποσοστά δυσκολίας συμπληρώνουν οι ακόλουθες χώρες: Ταϊβάν (73%), Ρουμανία (65%), Χονγκ Κονγκ (69%) και Τουρκία (66%).

Η Ελλάδα με ποσοστό 59% καταλαμβάνει την 8η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, μετακίνηση κατά μία θέση συγκριτικά με την 7η θέση που κατείχε το 2015. Αντιθέτως, ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Νορβηγία (16%), η Ολλανδία (17%), το Ηνωμένο Βασίλειο (18%) και η Ιρλανδία (20%), δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα προσέλκυσης ταλέντων.

Σπανίζουν οι πωλητές

Όσον αφορά στο είδος των υπαλλήλων που σπανίζουν στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τους εργοδότες, είναι οι επαγγελματίες πωλητές.

Δείτε τη λίστα με τις 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα:

1.Επαγγελματίες Πωλητές

2.Προσωπικό υπηρεσιών IT

3.Εξειδικευμένοι Τεχνίτες

4.Πτυχιούχοι Μηχανικοί

5.Υψηλόβαθμα Στελέχη

6.Τεχνικοί

7.Προσωπικό για Λογιστήρια και Οικονομικά Τμήματα

8.Προσωπικό για τον χώρο Εστίασης και Ξενοδοχείων

9.Οδηγοί

10.Προσωπικό για Διοικητική και Γραμματειακή Υποστήριξη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ