ΕΛΛΑΔΑ

2.000 τόνοι σκουπιδιών έχουν «πνίξει» τη Ζάκυνθο

2.000 τόνοι σκουπιδιών έχουν «πνίξει» τη Ζάκυνθο
Eurokinissi/Βασίλης Παπαδόπουλος (φωτογραφία αρχείου)

Την κραυγή αγωνίας του εκφράζει ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς καθώς,  όπως λέει, 2.000 τόνοι έχουν πνίξει το νησί μετά τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ του Σκοπού, από τους κατοίκους του Καλαμακίου.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, επισημαίνει ότι είναι υποχρεωμένος να διαφυλάξει την υγεία των κατοίκων του νησιού και ζητά άμεση λύση.

«Η άμεση λύση επί της παρούσης, θα ήταν οι κάτοικοι του Καλαμακίου να ανοίξουν την είσοδο του ΧΥΤΑ του Σκοπού για δύο με τρεις μήνες», χρονική περίοδος που απαιτείται, όπως επεξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκειμένου να ξεκινήσει η μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί.

Σύμφωνα με το δήμαρχο τη σκυτάλη της απόφασης για το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα, φέρεται να την έχει η αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, που αναμένεται να αποφασίσει για το εάν το νησί θα κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως ζήτησε ο δήμαρχος και φέρεται να συναινεί μαζί του και η περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος, υπογράμμισε ότι «έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για τη μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων, έργο που ξεπερνά τα 2.400.000 ευρώ και πρόκειται για μία ενδιάμεση μέθοδο μείωσης απορριμμάτων. Οι διαγωνισμοί προμήθειας μηχανημάτων είναι σε εξέλιξη, ενώ αναμένεται και η απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης για τη χωροθέτηση της ενδιάμεσης λύσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ