ΕΛΛΑΔΑ

Καταυλισμός Ν. Καβάλας: Πρόσφυγες και ...ποντίκια - SOS από ΚΕΕΛΠΝΟ

Καταυλισμός Ν. Καβάλας: Πρόσφυγες και ...ποντίκια - SOS από ΚΕΕΛΠΝΟ
Eurokinissi

«Ο τελευταίος έλεγχος έγινε 4 Νοεμβρίου. Βρέθηκαν διάσπαρτα απορρίμματα, καμένες σκηνές, πλαστικά μπουκάλια, σακούλες με ψωμιά, χυμοί και πεταμένα φρούτα. Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο διάδοσης μεταδοτικών νοσημάτων.»

Αυτό είναι απόσπασμα από την νέα έκθεση υγειονομικού ελέγχου που έγινε προσφάτως στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Νέα Καβάλα, έγγραφο το όποιο βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

Όπως φαίνεται οι συνθήκες υγιεινής δεν βελτιώθηκαν από την προηγούμενη φορά που είχαν επισκεφτεί το κέντρο φιλοξενίας οι ελεγκτές δημόσιας υγείας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στον καταυλισμό έχουν εμφανιστεί ποντίκια.

Βασανισμένοι άνθρωποι οι οποίοι ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους για να γλυτώσουν από την φρίκη του πολέμου συνεχίζουν να ζουν ανάμεσα στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Κιλκίς, να νοσήσουν από Ηπατίτιδα Α.

Από την αρχή του Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 8 νέα κρούσματα μέσα στον χώρο φιλοξενίας. Οι ασθενείς είναι από 3 έως 28 ετών , ανάμεσα τους και μια λεχώνα.

Όλοι νοσηλεύτηκαν 4 με 5 ημέρες στην παθολογική και παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς όμως ένας 16χρονος, ο οποίος εισήχθη στις 10 Νοεμβρίου, παραμένει ακόμη για νοσηλεία.

Από τις εστίες μόλυνσης που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο κέντρο φιλοξενίας νόσησε και ένας 32χρονος υπάλληλος καθαριότητας του δήμου Παιονίας, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα συνολικά έχουν εντοπιστεί 47 Κρούσματα Ηπατίτιδας Α σε ένα καταυλισμό που φιλοξενούνται 1.275 άτομα.

«Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου από τον Ιανουάριο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Δυστυχώς οι υπεύθυνοι δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα και ιδού τα αποτελέσματα. [...]Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων.» καταγγέλλουν ο γραμματέας του συλλόγου των εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς, Αχιλλέας Καλεμκερίδης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί με προσοχή την αύξηση των κρουσμάτων στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας και λαμβάνει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να περιορίσει την περαιτέρω εξάπλωση.

Ο Άγης Τερζίδης, υπεύθυνος του ΚΕΕΛΠΝΟ για το προσφυγικό περιγράφει στο CNN Greece τις κακές συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό και αποκαλύπτει ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε μαζικό εμβολιασμό επειδή ο ιός της ηπατίτιδας ζει μέχρι και 6 μήνες στα λήμματα:

«Δεν κάνουν καλή χρήση της τουαλέτας παρόλο που καθαρίζουν τα συνεργεία , μπορεί κάποιοι να αφοδεύουν και να ουρούν εκτός τουαλετών και να δημιουργούν μια τέτοια εστία. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι αυτοψίες στον συγκεκριμένο χώρο. Δώσαμε οδηγίες στο προσωπικό να κάνουν αυξημένη καθαριότητα ενώ δεν προβλέπεται μαζικά να εμβολιάζουμε για την ηπατίτιδα Α , θα εμβολιάσουμε μαζικά στον καταυλισμό για να σταματήσουμε την μετάδοση.»

Το προσωπικό στον καταυλισμό προσπαθεί να μάθει στους πρόσφυγες και στους μετανάστες να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, όπως π.χ. να πλένουν συχνά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι.

Όσο για την μετάδοση του ιού σε υπάλληλο του δήμου απ το ΚΕΕΛΠΝΟ υποστηρίζουν ότι δεν ελήφθησαν από τον 32χρονο όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας

«Οι συνθήκες με τις οποίες εργάζονταν δεν ήταν οι ενδεδειγμένες. Ο υπάλληλος μολύνθηκε γιατί δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.[...] Όταν οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι καλές, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητας να εμφανιστούν τέτοιες ασθένειες και οι επαγγελματίες του χώρου οφείλουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.» λέει ο υπεύθυνος του ΚΕΕΛΠΝΟ για το προσφυγικό.

Πως θα μπορούσαν να εξαλειφθούν πλήρως τα κρούσματα ηπατίτιδας Α;

Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί πλήρως μόνο με την μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε κανονικές δομές φιλοξενίας με ύδρευση και αποχέτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ