ΕΛΛΑΔΑ

Κάρτα αλληλεγγύης 2017: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι-Τι θα γίνει με την κάρτα σίτισης

Κάρτα αλληλεγγύης 2017: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι-Τι θα γίνει με την κάρτα σίτισης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/φωτογραφία αρχείου

Στις αρχές του 2017 θα καταβληθεί σε 700.000 συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), συνολικού ύψους 760 εκατ. ευρώ. Το ανώτατο ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης αντιστοιχεί σε 200 ευρώ τον μήνα για έναν ενήλικα και σε 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Σε ότι αφορά την κάρτα σίτισης, η τελευταία καταβολη της δόσης, που αφορά 120.097 δικαιούχους, θα πραγματοποιηθεί ως τις 23 Δεκεμβρίου

Η ένταξη των δικαιούχων στο ΚΕΑ μπορεί να γίνεται ανά πάσα στιγμή με κριτήριο το εισόδημά τους των τελευταίων έξι μηνών και το όριο εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού.

Για παράδειγμα, ένα άτομο που διαμένει μόνο του θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αν το εισόδημά του κατά τους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης ήταν κάτω από 1.200 ευρώ (δηλαδή 200 ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο). Ένα τετραμελές νοικοκυριό αποτελούμενο από τον σύζυγο, τη σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΚΕΑ μόνο αν το συνολικό εισόδημά του είναι κάτω από 2.400 ευρώ κατά τους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης.

Εκτός από τη διαμονή και το εισοδηματικό κριτήριο, θα ισχύουν και τα ακόλουθα περιουσιακά κριτήρια: η φορολογητέα αξία των ακινήτων που ανήκουν σε πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση ατομικά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ. Για ένα τετραμελές νοικοκυριό αποτελούμενο από τον σύζυγο, τη σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά, η φορολογητέα αξία των ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 135.000 ευρώ (για κάθε επιπλέον μέλος το όριο για τη φορολογήσιμη ακίνητη περιουσία αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ).Η μέγιστη φορολογητέα αξία των ακινήτων για κάθε νοικοκυριό είναι 150.000 ευρώ.

Η συνολική αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων (για παράδειγμα, λογαριασμοί ταμιευτηρίου, μετοχές, ομόλογα κ.ο.κ.) όλων των μελών του νοικοκυριού που έχουν δηλωθεί στο τελευταίο Ε1 δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εξαμηνιαίου εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού. Η αντικειμενική δαπάνη για μηχανοκίνητα οχήματα που ανήκουν σε μέλη του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ, όπως υπολογίζεται για φορολογικούς σκοπούς στο Ε1.

Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα έχουν παράλληλα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, παροχή σχολικών γευμάτων για τα παιδιά, κοινωνικό τιμολόγιο σε ρεύμα και νερό. Για τα ποσά άνω των 100 ευρώ οι δικαιούχοι θα τα λαμβάνουν κατά 50% σε ρευστό και κατά 50% σε μορφή πίστωσης σε προπληρωμένη κάρτα. Για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά, δηλαδή, θα δίδονται τα 200 ευρώ σε ρευστό και τα 200 θα μπαίνουν στην κάρτα.

Τα ποσά του εισοδήματος των δικαιούχων θα υπολογιστούν με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα. Η πλατφόρμα του ΚΕΑ θα είναι συνδεδεμένη με όλα πληροφοριακά συστήματα και θα είναι πολύ εύκολο να συμπληρωθεί. Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσής της θα γίνεται γνωστό στον αιτούμενο αν δικαιούται να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Οι αιτούντες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση αυτοπροσώπως στα ΚΕΠ ή στις υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας των δήμων. Εναλλακτικά θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΚΕΑ (keaprogram.gr).

Καταβάλλεται η τελευταία δόση της κάρτας σίτισης

Μέχρι την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου θα δουν οι 120.097 δικαιούχοι της κάρτας σίτισης να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους η 18η και τελευταία δόση, στο πλαίσιο του Προγράμματος για την «Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ