ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει τις στρόφιγγες των προσφυγικών ροών ο Ερντογάν

Ανοίγει τις στρόφιγγες των προσφυγικών ροών ο Ερντογάν
EPA/ANSA/ITALIAN RED CROSS/YARA NARDI/HANDOUT/φωτογραφία αρχείου

Το 'πε και το κανε ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς λίγες μόνο μέρες μετά τις δηλώσεις του ότι "θα ανοίξει τα τουρκικά σύνορα στους μετανάστες" προχωρά στην υλοποίηση των απειλών του.  Μόνο μέχρι το μεσημέρι  φαίνεται να έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά περισσότεροι από 300 πρόσφυγες και μετανάστες. Είχε προηγηθεί η χθεσινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σταδιακή επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου στην Ελλάδα από τα μέσα Μαρτίου. 

200 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Μυτιλήνη, ενώ άλλοι 60 στη Χίο γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό.

Η αποβίβαση των προσφύγων και μεταναστών έγινε μέσα σε μόλις τρεις ώρες, σε διάφορα σημεία του νησιού και συγκεκριμένα ανοικτά της Συκαμνιάς στα βόρεια, στα Τσόνια στα βορειοανατολικά και στην περιοχή του αεροδρομίου.

Οι σημερινές αφίξεις των 200 μεταναστών και προσφύγων στη Μυτιλήνη έρχονται μετά από ένα μεγάλο διάστημα πολύ μικρών ροών, μηδενικών μάλιστα σε Χίο και Σάμο, όμως η ανησυχία και ο προβληματισμός των αρχών οφείλονται σε μια πληροφορία που τους δόθηκε από τους αφιχθέντες.

Σύμφωνα με αυτήν, σχεδόν όλοι από τους Αφρικανούς που επέβαιναν στις βάρκες και οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των 200 που έφθασαν στη Μυτιλήνη, διέμεναν σε κλειστούς καταυλισμούς στη βορειοδυτική Τουρκία, που τις τελευταίες μέρες «άνοιξαν» αφού εγκαταλείφθηκαν από τις τουρκικές αρχές.

Οι ίδιες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι χιλιάδες είναι οι Αφρικανοί, κυρίως από χώρες της βόρειας και της κεντρικής Αφρικής, που έφτασαν στα παράλια της Τουρκίας και αναζητούν τρόπο να περάσουν στα νησιά.

Επιπλέον, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στα τουρκικά παράλια, ιδιαίτερα απέναντι από τη Μυτιλήνη, όπου Τούρκοι μεταφορείς με κέντρο δράσης τους την Κωνσταντινούπολη, έχουν δραστηριοποιηθεί το τελευταίο διάστημα ανασυστήνοντας χωρίς καθόλου εμπόδια από τις τουρκικές αρχές κυκλώματα μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στις ακτές των νησιών έναντι 300 έως 500 ευρώ το άτομο.

Το κύκλωμα αυτό, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ενημερώνει τους Αφρικανούς μετανάστες ότι μπορούν να πάνε στην Ελλάδα απ’ όπου θα περάσουν εύκολα στην Ευρώπη. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι «μόλις φτάσουν να ζητήσουν άσυλο. Όλα τα άλλα μετά θα είναι εύκολα».

Πρόταση για επανέναρξη επιστροφής μεταναστών στην Ελλάδα

Η ανησυχία για την ξαφνική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, προβληματίζει ιδιαίτερα τις αρχές, δεδομένου ότι σημειώνεται λίγες μόνον ώρες μετά την πρόταση της Κομισιόν περί σταδιακής επαναφοράς της Συνθήκης του Δουβλίνου στην Ελλάδα από τα μέσα Μαρτίου, γεγονός που πρακτικά σημαίνει την επανέναρξη της επιστροφής μεταναστών στην Ελλάδα.

2625133

Πηγή: (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/φωτογραφία αρχείου)

Δηλαδή, όσοι μετανάστες εντοπιστούν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις 15/3/2017, θα επιστρέφονται στη χώρα από την οποία εισήλθαν, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία μέχρι τώρα εξαιρούνταν. Η μη δεσμευτική πρόταση της Κομισιόν, δεν θα ισχύει για τους μετανάστες εκείνους που έχουν ήδη περάσει παράνομα από την Ελλάδα σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε εξαιρεθεί από την επιστροφή των μεταναστών στην πρώτη χώρα από την οποία εισέρχονται στην ΕΕ από το 2011, έπειτα από απόφαση του δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχε χαρακτηρίσει την χώρα ακατάλληλη να δεχτεί μετανάστες εξαιτίας των άσχημων συνθηκών που επικρατούσαν.

Πλέον όμως, η Κομισιόν κρίνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει, σημειώνοντας πως έχει γίνει θεαματική βελτίωση ως προς το σύστημα καταγραφής ασύλου και υποδοχής/υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων.

Εγγυήσεις ζητά ο γερμανικός Τύπος

Να δοθούν εγγυήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία για την εκ νέου ενεργοποίηση του Δουβλίνου από τα μέσα Μαρτίου 2017, προτρέπει ο γερμανικός Τύπος, σε μια πρώτη αντίδραση στην πρόταση της Κομισιόν.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί μεν τη σύσταση της Κομισιόν ορθό βήμα προς μια μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην Ευρώπη, όμως επισημαίνει:

«Οι ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες με τα εκτενή θαλάσσια σύνορα θα αφήνονταν μόνες, αν δεν ακολουθούσε ένα δεύτερο βήμα με το να κατανέμονται οι καταγεγραμμένοι πλέον πρόσφυγες δίκαια σε όλα τα κράτη-μέλη. Επ' αυτού χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία χρειάζονται εγγυήσεις. Μόνο στη συνέχεια τα επί μέρους στοιχεία θα συνέθεταν μια μεταρρύθμιση του συστήματος παροχής ασύλου. Κάτι τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιστέκονται στην υποδοχή αιτούντων άσυλο μέσα από τη διαδικασία του Δουβλίνου».

«Η σύσταση της Κομισιόν», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, «πρέπει να ερμηνευθεί ως διακαής πόθος. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να γίνει πράξη. Κατ' αρχήν η Κομισιόν η ίδια εξαιρεί ευάλωτα άτομα και ασυνόδευτα ανήλικα. Κατά δεύτερον η Ελλάδα πρέπει να εγγυάται σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση ανθρώπινους όρους υποδοχής. Και κατά τρίτον η Κομισιόν ελπίζει ότι δεν θα υπάρχει καν παράνομη μετανάστευση από την Ελλάδα προς Βορρά επειδή τα σύνορα παραμένουν κλειστά. Με άλλα λόγια, η σύσταση της Κομισιόν έχει συμβολικό χαρακτήρα. Θέλει να δείξει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί με τη βοήθεια της ΕΕ. Είναι επίσης ένα πολιτικό μήνυμα. Γιατί χωρίς επάνοδο στην κανονικότητα δεν πρόκειται να σημειωθεί πρόοδος στην εξαιρετικά δύσκολη μεταρρύθμιση των κανονισμών του Δουβλίνου που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Στην πρόταση της Κομισιόν διά στόματος του αρμόδιου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου να ενεργοποιηθεί από τα μέσα Μαρτίου και πάλι ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναφέρεται το περιοδικό Der Spiegel με τίτλο «Τελευταίος σταθμός Ελλάδα». Ενεργοποίηση του Δουβλίνου και πάλι σημαίνει ότι οι πρόσφυγες που θα φθάνουν στην υπόλοιπη ΕΕ μέσω Ελλάδος θα ξαναστέλνονται στην Ελλάδα, τη χώρα άφιξής τους στον ευρωπαϊκό χώρο. Για ορισμένα πράγματα δεν μίλησε ο Αβραμόπουλος, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό:

2016 12 08T115317Z 34066823 RC1EDD9CA900 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS EU GREECE

Πηγή: REUTERS/Francois Lenoir

«Η υπόλοιπη ΕΕ δυσφορεί με την ελληνική κυβέρνηση όλο και περισσότερο. Η περίθαλψη των 10.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν ακόμα στα ελληνικά νησιά είναι άθλια, αν και σύμφωνα με την Κομισιόν από τις αρχές του 2015 διοχετεύθηκε στην Ελλάδα σχετική βοήθεια ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά και η επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία με την Άγκυρα, δεν υλοποιείται με την εξαίρεση 748 ανθρώπων μέχρι σήμερα. Προβλήματα ωστόσο δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Και η υπόλοιπη ΕΕ δεν έχει καταφέρει να ανασκουμπωθεί και να εφαρμόσει μια μεταναστευτική πολιτική. Ναι μεν ο Αβραμόπουλος εξήρε τον Νοέμβριο ως τον μήνα-ρεκόρ για την ανακατανομή προσφύγων σε άλλες χώρες, αλλά μιλούσε μόνο για 1.400 άτομα επί συνόλου 8.000 μέχρι σήμερα. Μόνο που το καλοκαίρι του 2015 οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει στην ανακατανομή 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα και στη συνέχεια άλλων 120.000», καταλήγει Spiegel.

Πάνω από 11.000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα νησιά

2016 12 07T102442Z 1421666304 RC17EC8B6A90 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS EU GREECE

Πηγή: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Σύμφωνα με τη γενική Αστυνομική Διεύθυνση σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται καταγεγραμμένοι- εγκλωβισμένοι, έχοντας υποβάλει αίτημα ασύλου το οποίο δεν έχει εξεταστεί, 11.344 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη βρίσκονται 5.772, στη Χίο 3.515 και στη Σάμο 2.057.

Άγνωστο όμως παραμένει το πόσοι ακόμα διαμένουν εκτός δομών που ο αριθμός τους ελέγχεται από την υπηρεσία πρώτης υποδοχής. Δηλαδή πόσοι έχουν λάβει τρίπτυχο προσωρινής διαμονής, διαμένουν δε στο νησί σε δομές μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Οργανισμών αφού δεν έχουν πού να μείνουν αν μετακινηθούν στο εσωτερικό της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ