ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για τα κυκλώματα δουλεμπόρων

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για τα κυκλώματα δουλεμπόρων
REUTERS/Alexandros Avramidis

Στο «στόχαστρο» της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης βρίσκονται τα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων. Ο διευθύνων την Eισαγγελία Πρωτοδικών, Λάμπρος Τσόγκας, παρήγγειλε από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή ρεπορτάζ της Deutsche Welle, που τιτλοφορείται «Χρυσές δουλειές για τους διακινητές προσφύγων στη Θεσσαλονίκη».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW, οι διακινητές πανηγυρίζουν το κλείσιμο της βαλκανικής οδού προς την Ευρώπη. Το ρεπορτάζ υποστηρίζει πως από τότε που που έκλεισε η βαλκανική οδός, η δουλειά των διακινητών έχει δυσκολέψει και γι’ αυτό έχει ανέβει και η τιμή. Με τη φράση «Χρυσές δουλειές», η DW κάνει λόγο για 1.300 ευρώ το κεφάλι.

Ο δημοσιογράφος μιλάει με την Ευαγγελία Καρανικόλα, την ιδιοκτήτρια ενός μικρού καταστήματος στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πίνουν καφέ και φορτίζουν τα κινητά τους. Εκεί, συναντά τον Σαρίφ. Ο Σαρίφ παρουσιάζεται ως τουρίστας. Τα καλά αγγλικά που μιλάει, όμως, και οι συχνές του συναντήσεις με οικογένειες Αφγανών σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, οδηγούν τον δημοσιογράφο στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για διακινητή.

Μετά από αυτό το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, ο διευθύνων την Eισαγγελία Πρωτοδικών, παρήγγειλε από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και έβαλε στο στόχαστρο τα κυκλώμτα δουλεμπόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ