ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας τα Θεοφάνια

Καιρός: Νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας τα Θεοφάνια
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Όλο και περισσότερο φουντώνουν τις τελευταίες ώρες οι εκτιμήσεις για νέο κύμα κακοκαιρίας και έντονες χιονοπτώσεις στην χώρα μας από την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου ανήμερα των Φώτων και το Σαββατοκύριακο που θα ακολουθήσει.

Την Παρασκευή, ημέρα των Θεοφανείων, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Βαθμιαία βελτίωση του καιρού στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία σε πτώση από Βορρά σε Νότο. Παγετός κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Σάββατο 07-01-2017

Καιρός: Στη δυτική Ελλάδα νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βροχή ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με χιόνια στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο και καταιγίδες στο Αιγαίο. Σταδιακά από το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται ύφεση των φαινομένων.

Άνεμοι: Στα δυτικά και βόρεια, βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: Σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Κυριακή 08-01-2017
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στα ανατολικά και νότια βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Καλλιάνος: Δεν μπορώ να μην ανησυχήσω

Την ανησυχία του εκφράζει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο μετεωρολόγος και πρώην εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος.

Μπορεί το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα να πέρασε, ωστόσο ο κ. Καλλιάνος προειδοποιεί για νέο ισχυρό χιονιά και τσουχτερό κρύο την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Φώτων.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να σας τρομοκρατήσω, όμως αυτή τη στιγμή με αυτά που βλέπω στους προγνωστικούς χάρτες δεν γίνεται να μην ανησυχήσω. Όχι τόσο για τα χιόνια που έρχονται, που θα είναι πάρα πολλά ειδικά στην κεντρική και την βόρεια Ελλάδα, αλλά για το κρύο που θα επικρατήσει από την προσεχή Παρασκευή και μετά», γράφει στο Facebook ο Γιάννης Καλλιάνος.

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος κάνει λόγο πρωτοφανές κρύο και θερμοκρασίες ρεκόρ -18 με -20 °C. «Αντιλαμβάνομαι, μελετώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να σημειωθούν θερμοκρασίες ρεκόρ. Για παράδειγμα πως θα σας φαινόταν αν ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (από την Παρασκευή και μετά) σημειωθούν θερμοκρασίες της τάξεως των -8 ή -10 °C; Την ίδια ώρα στα αντίστοιχα ορεινά τμήματα η θερμοκρασία θα κατρακυλήσει στους -18 με -20 °C».

Τέλος, χαρακτηρίζει «επικίνδυνο» το κρύο που θα έρθει στη χώρα μας, τις επόμενες ημέρες και ελπίζει τα προγνωστικά στοιχεία να φτάσουν τελικά στη χώρα μας εξασθενημένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ