ΕΛΛΑΔΑ

Τέλη κυκλοφορίας 2017: μέχρι πότε είναι η παράταση

Τέλη κυκλοφορίας 2017: μέχρι πότε είναι η παράταση
EUROKINISSI

Μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, παρατείνεται η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προκλήθηκαν ανά την Επικράτεια ύστερα από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, προχώρησε, όπως ανακοίνωσε σχετικώς, στην παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας διευκρινίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι η παράταση αυτή δεν συμπεριλαμβάνει και την κατάθεση πινακίδων.

Από εκείνη την ημερομηνία και μετά οι υπόχρεοι που δεν θα εξοφλήσουν το ποσόν που τους αναλογεί θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

  1. Τα τέλη κυκλοφορίας είναι «ετήσια» και «αδιαίρετα», οφείλονται για ολόκληρο το έτος, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα κυκλοφορίας του οχήματος εντός του έτους.
  2. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας για ΙΧ αυτοκίνητο, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με τα οφειλόμενα τέλη, δηλαδή το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσει ο κάτοχος του οχήματος ισούται με το διπλάσιο των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας. Αν τα οφειλόμενα τέλη είναι ένα ποσό χαμηλότερο των 30 ευρώ, το πρόστιμο περιορίζεται στα 30 ευρώ.
  3. Από τη στιγμή που βεβαιώνονται μη καταβληθέντα εμπρόθεσμα τέλη κυκλοφορίας μαζί με το προβλεπόμενο πρόστιμο, ο κάτοχος του οχήματος πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ το συνολικό ποσό τελών και προστίμου μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση. Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει και δεν πληρωθεί το οφειλόμενο ποσό τότε αυτό καθίσταται ληξιπρόθεσμο και επιβαρύνεται περαιτέρω με μηνιαίους τόκους. Μπορεί δε να ρυθμιστεί έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, με βάση την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ