ΕΛΛΑΔΑ

Μαρτυρίες και φωτογραφίες της διάσωσης ανθρώπων από τα χιόνια

Μαρτυρίες και φωτογραφίες της διάσωσης ανθρώπων από τα χιόνια
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν από την Τρίτη το απόγευμα την Καβάλα έχουν παραλύσει τα πάντα.

Η πυκνή χιονόπτωση σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν παγώσει τα πάντα.

Ολόκληρες γειτονιές και συνοικίες έχουν αποκλειστεί ενώ η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Από το πρωί κλιμάκιο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης βρίσκεται στην πόλη για να βοηθήσει σε απεγκλωβισμούς κατοίκων.

"Στη Καβάλα οι συνάδελφοί μας βοηθούν στη μεταφορά ηλικιωμένων κατοίκων που έχουν εγκλωβιστεί. Τους βοηθούν να καθαρίσουν το χιόνι μπροστά από τα σπίτια τους για να μπορέσουν να πάνε να ψωνίσουν τρόφιμα ή να εφοδιαστουν με πετρέλαιο. Βοηθούν στη μεταφορά ανθρώπων που χρειάζονται αιμοκάθαρση" λέει στο CNN Greece ο Αλέξανδρος Λιάμος, διευθυντής επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

received 1185449404843362

πηγή: Ε.Ο.Δ.

Το ύψος του χιονιού είναι τέτοιο που μικρά σοκάκια και ανηφόρες είναι απροσπέλαστα.

Τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό από την Τρίτη το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ όταν σφοδρή χιονόπτωση χτύπησε την Θεσσαλονίκη.

«Βοηθήσαμε στην μεταφορά κάποιων ανθρώπων συνεπικουρώντας το ΕΚΑΒ το οποίο δέχτηκε πάρα πολλές κλήσεις και οι άνθρωποι υπερέβαλαν εαυτόν. Εμείς βοηθήσαμε σε δευτερεύουσας σημασίας περιστατικά όπως μικροκατάγματα, μεταφορά ατόμων που χρειάζονταν αιμοκάθαρση» λέει στο CNN Greece o Αλέξανδρος Λιάμος, διευθυντής επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Δυο περιστατικά από τα πολλά που χειρίστηκαν ήταν η μεταφορά ενός μεσήλικα άνδρα στο νοσοκομείο με κάταγμα μετά από πτώση εξαιτίας του πάγου και η μεταφορά μιας γυναίκας.

Στην πόλη επικρατούσε χάος. Πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητα τους καθώς δεν είχαν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

received 1185449524843350 copy copy

πηγή: Ε.Ο.Δ.

Με τον κρατικό μηχανισμό να μην μπορεί να βοηθήσει, διασώστες κλήθηκαν να απεγκλωβίσουν τους οδηγούς και να τους μεταφέρουν σε κάποιο ασφαλές σημείο ή σπίτι τους.

«Είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε σε όλη την Ελλάδα καιρικά φαινόμενα τέτοιας έντασης και τέτοιας διάρκειας. Είναι κάτι το ασυνήθιστο. Θα πρέπει ο καθένας σε ατομικό επίπεδο να κάνει ότι μπορεί ώστε να βοηθάει και το σύνολο. θα πρέπει λοιπόν ο καθένας μας να καθαρίζει τους δρόμους μπροστά από το σπίτι του ή το μαγαζί του για να κάνει τις μετακινήσεις όλων πιο ασφαλείς. Ένα σακουλάκι χοντρό αλάτι από το σουπερ μάρκετ αξίας 1 ευρώ αρκεί για να καθαρίσουμε» τονίζει ο διευθυντής επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Το τηλέφωνο επικοινωνίας με Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στο οποίο μπορούν να καλούν οι πολίτες όλο το 24ωρο για επείγουσες περιπτώσεις είναι το 2310-310649.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ