ΕΛΛΑΔΑ

Οι ομογενείς βοηθούν δημόσιες δομές και φορολογούνται

Οι ομογενείς βοηθούν δημόσιες δομές και φορολογούνται
eurokinissi

Στα τέλη του Νοεμβρίου τα μέλη του συλλόγου Αθηναίων της Νέας Υόρκης έλαβαν ένα γράμμα από το νέο διοικητικό συμβούλιο του Γηροκομείου Αθηνών που τους ανησύχησε πολύ.

Δεν περίμεναν ποτέ ότι θα χρειαζόταν να στηρίξουν την συγκεκριμένη δημόσια δομή με την τόσο μεγάλη περιουσία.

«Ζήτησαν την βοήθεια μας ώστε να μπορέσουν οι ένοικοι της τρίτης ηλικίας του γηροκομείου να έχουν θέρμανση και να μπορούν να ζήσουν μ έναν ανθρώπινο τρόπο. Εμείς θα καλύψουμε τα έξοδα προκειμένου να γεμίσουν οι δεξαμενές τους για τους επόμενους δύο μήνες» δηλώνει στο CNN Greece o Πάνος Αδαμόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου Αθηναίων της Νέας Υόρκης.

Έτσι μετά από τρία χρόνια χωρίς θέρμανση οι ηλικιωμένοι θα ζεσταθούν ξανά και μάλιστα έναν χειμώνα τόσο “βαρύ” όσο τον φετινό.

Οι Έλληνες ομογενείς που ζουν στη Νέα Υόρκη συγκέντρωσαν περίπου 13 χιλιάδες δολάρια. Με αυτά τα χρήματα θα πληρώσουν απευθείας τον προμηθευτή πετρελαίου και θα καλύψουν τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

«Αισθάνθηκα μια απογοήτευση θα έλεγα. Το θεωρώ άδικο άνθρωποι της τρίτης ηλικίας να μην έχουν την σωστή φροντίδα από την πολιτεία. Αυτή που θα έπρεπε να έχουν» λέει στο CNN Greece, o Πάνος Αδαμόπουλος.

Το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο του Γηροκομείου Αθηνών κηρύχθηκε έκπτωτο από τον Δήμο Αθηναίων και διορίστηκε προσωρινή διοικούσα και διαχειριστική επιτροπή.

Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης και από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι υπήρξε κακοδιαχείρηση από την προηγούμενη διοίκηση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι υπηρεσίες που παρείχε στους 105 ηλικιωμένους που ζουν εκεί τα τελευταία χρόνια να είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Βρεφοκομείο Αθηνών

Από το 2012 και κάθε χρόνο ο Σύλλογος Αθηναίων της Νέας Υόρκης βοηθά και το βρεφοκομείο Αθηνών είτε με τρόφιμα είτε αγοράζοντας μηχανήματα που έχουν ανάγκη.

«Τρεις φορές τον χρόνο στέλνουμε βοήθεια. Επικοινωνούμε με τους προμηθευτές και στη συνέχεια αγοράζουμε εμείς το κρέας και ότι άλλο χρειάζονται και τα στέλνουμε. Κατά την παράδοση είναι εκεί και δική μας επιτροπή » λέει στο CNN Greece o Πάνος Αδαμόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου Αθηναίων της Νέας Υόρκης και συμπληρώνει ότι όποτε τους έχει ζητηθεί να δώσουν βοήθεια όλα τα μέλη του συλλόγου έχουν ανταποκριθεί άμεσα.

Η φορολογία

Υπάρχει όμως κάτι που τους προβληματίζει και μάλιστα κάποιους τους αποθαρρύνει κιόλας. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την φορολογία 24% που επιβάλλεται στις δωρεές.

«Η δικιά μας προσπάθεια αλλοιώνεται από την φορολογία αυτή! Το ένα τέταρτο των χρημάτων θα πάει στον φόρο. [...] Είναι ένα αποθαρρυντικό στοιχείο θα έλεγα. Ας δούμε ως παράδειγμα την δωρεά που γίνεται στο Γηροκομείο. Θα έπρεπε όλο το ποσό να πάει μόνο στο πετρέλαιο μέχρι την τελευταία σταγόνα» λέει ο πρόεδρος του συλλόγου Αθηναίων της Νέας Υόρκης και τονίζει ότι στην Αμερική οι δωρεές δεν φορολογούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ