ΕΛΛΑΔΑ

Νέα ηφαίστεια και άγνωστα σεισμικά ρήγματα στον βυθό της Σαντορίνης

Νέα ηφαίστεια και άγνωστα σεισμικά ρήγματα στον βυθό της Σαντορίνης
eurokinissi/φωτογραφία αρχείου

Έξι νέους ηφαιστειακούς κώνους, ενεργά ανεξερεύνητα μέχρι σήμερα σεισμικά ρήγματα, αλλά κι ένα υποθαλάσσιο όρος ύψους 300 μέτρων ανακάλυψαν στον βυθό της Σαντορίνης οι Αμερικανοί, Βρετανοί και Έλληνες ερευνητές που συμμετείχαν στο πείραμα «Πρωτέας».

Συνολικά 40 επιστήμονες, με τη συμβολή ενός ωκεανογραφικού από τη Νέα Υόρκη και 92 υποθαλάσσιων σεισμογράφων, κατάφεραν σε 26 μέρες ερευνών, να συλλέξουν τα στοιχεία που τους βοήθησαν να πραγματοποιήσουν την πρώτη λεπτομερή χαρτογράφηση του «γεωλογικού μουσείου» που «κρύβεται» στον υποθαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας, που έγινε τον Δεκέμβριο του 20215, ξεχωρίζει η ανακάλυψη του άγνωστου ενεργού σεισμικού ρήγματος, που θεωρείται ότι «έδωσε» τον φονικό σεισμό του 1956 στην Αμοργό.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων συνεχίζεται και αναμένεται να παράσχει ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία, όπως την τρισδιάστατη απεικόνιση σε βάθος 12 χιλιομέτρων των μαγματικών θαλάμων τόσο του ηφαιστείου της Σαντορίνης, όσο και του γειτονικού υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπος.

Βάσει των ερευνητικών δεδομένων θα ερευνηθεί και η επικινδυνότητα του Κολούμπος, που εμφάνισε σεισμική έξαρση την περίοδο 2011-2012 και θεωρείται επτά φορές πιο ενεργό από εκείνο της Σαντορίνης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος.

154608941

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

«Η Σαντορίνη επελέγη», σύμφωνα με την επίκουρο καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και μία εκ των αρχηγών της αποστολής, Παρασκευή Νομικού, «επειδή συνιστά μια πρόκληση για τους επιστήμονες διεθνώς. Ας μην ξεχνάμε ότι μια ηφαιστειακή έκρηξη που προκλήθηκε στο νησί πριν από 3.600 χρόνια, θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων 10.000 ετών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ