ΕΛΛΑΔΑ

Μετά τη «φωτοβολίδα» Ζουράρι η αποκάλυψη: Προσφυγόπουλα σε ιδιωτικά σχολεία

Μετά τη «φωτοβολίδα» Ζουράρι η αποκάλυψη: Προσφυγόπουλα σε ιδιωτικά σχολεία
EUROKINISSI

«Χαρακτηρίζω την πρόταση Ζουράρι, πρόταση φωτοβολίδα απλά και μόνο να δημιουργήσει εντυπώσεις ή να παίξει τον ρόλο του λαγού δηλαδή να προτείνει κάποιος κάτι - μην ξεχνάμε τον θεσμικό του ρόλο είναι υπουργός αυτής της κυβέρνησης- για να δει αντιδράσεις και στην συνέχεια να προχωρήσει στο πολύ δημοκρατικό μέτρο της υποχρεωτικής φοίτησης των μαθητών αυτών στα ιδιωτικά σχολεία» λέει στο CNN Greece, o πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ), Χαράλαμπος Κυραϊλίδης.

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων δεν φαίνεται να διαφωνούν εκ πρώτης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντιδρούν όμως στον τρόπο που τους επικοινωνήθηκε και τονίζουν ότι παρά τις κρούσεις που έχουν κάνει στον υφυπουργό Παιδείας Κώστα Ζουράρι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ακόμη δεν έχουν συναντηθεί.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η πολιτεία που μέχρι σήμερα δεν έχει κάτσει καν στο τραπέζι του διαλόγου μαζί τους, τους πετά το μπαλάκι για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

«Είναι μια έμμεση δήλωση του κράτους ότι απέτυχε να απορροφήσει αυτούς τους μαθητές ενώ από την άλλη με μεγάλη ευκολία απορρόφησε ρευστό χρήμα από την ευρωπαϊκή ένωση. Η πρόταση του κύριου Ζουράρη λέει για φοροαπαλλαγές των ιδιωτικών σχολείων ενώ ο ίδιος εισέπραξε μετρητά εκατομμύρια ευρώ» υποστηρίζει ο Χαράλαμπος Κυραϊλίδης.

Προσφυγόπουλα φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία

Εδώ και αρκετούς μήνες πολλοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δημιούργησαν απογευματινά προγράμματα ειδικά για τα παιδιά των προσφύγων.

Μια πρωτοβουλία που αγκάλιασαν με αγάπη τα παιδιά της ηλικίας τους, τα οποία φοιτούν σε αυτά τα σχολεία και έσπευσαν να συγκεντρώσουν γι αυτά βιβλία και γραφική ύλη.

«Σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία φοιτούν παιδιά προσφύγων χωρίς να χρειάζεται να το διατυμπανίζουμε. [...] Είναι 1-2 μαθητές, διάφορων ηλικιών, διάσπαρτα στα σχολεία ενταγμένοι σε ειδικό πρόγραμμα που λειτουργεί μέσα σε αυτά τα ιδιωτικά σχολεία » αποκαλύπτει στο CNN Greece, o πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης.

Εκπαίδευση Παιδιών στους Καταυλισμούς

Από τη μια οι έντονες αντιδράσεις μιας μερίδας πολιτών με την παρουσία προσφυγόπουλων σε δημόσια σχολεία απ την άλλη η άρνηση κάποιων προσφύγων να στείλουν να παιδιά τους για μάθημα έξω από τα κέντρα φιλοξενίας οδήγησε στη δημιουργία αυτοσχέδιων σχολείων μέσα στους καταυλισμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «σχολείο» που στήθηκε στο κέντρο φιλοξενίας στο παλιό εργοστάσιο Φρακαπορ στη Θεσσαλονίκη. Τα πιο μεγάλα παιδιά, συγκεκριμένα οι έφηβοι, ανέλαβαν τον ρόλο του δασκάλου. Μαθαίνουν στα παιδιά Αραβικά, Πέρσικα και Αγγλικά.

Ενώ αρκετές είναι και οι ομάδες των εθελοντών που πηγαίνουν στους καταυλισμούς και κάνουν μαθήματα αγγλικών.

Η πρόταση Ζουράρι

«Θα προτείνω στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο να συμμετάσχουν και τα ιδιωτικά σχολεία στην φιλοξενία των προσφυγόπουλων», είπε ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό North98, επισημαίνοντας ότι και τα ιδιωτικά σχολεία μετέρχονται της δημόσιας εκπαίδευσης και άρα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν παιδιά προσφύγων που τώρα φιλοξενούνται σε δημόσια σχολεία.

Έκανε μάλιστα γνωστό πως παράγοντες του υπουργείου Παιδείας συζητούν ήδη το σχέδιό του, ενώ επεσήμανε πως η συμμετοχή των προσφυγόπουλων στα ιδιωτικά σχολεία θα είναι κάτι που θα εξυψώσει το κύρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ξεκαθάρισε, η χρηματοδότηση, θα είναι από χρήματα του κράτους και τις επιδότησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που είναι για τους πρόσφυγες. Όσοι μάλιστα από τους ιδιοκτήτες σχολείων φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα θα μπορούσαν ένα από τα κίνητρα να ήταν και η χαμηλότερη φορολογία.

Το «άδειασμα» του υφυπουργού

Με επίσημη ανακοίνωση του το υπουργείο Παιδείας διέψευσε τον υφυπουργό και πήρε αποστάσεις από την πρόταση του, συγκεκριμένα:

«Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει την αποκλειστική ευθύνη της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων. Ακολουθώντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης υλοποιεί με επιτυχία τον προγραμματισμό του στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης. Κάθε άλλη συζήτηση είναι περιττή. Οι απόψεις του κ. Ζουράρι είναι προσωπικές.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ