ΕΛΛΑΔΑ

Το CNN Greece σας ταξιδεύει στον χρόνο πίσω στη δεκαετία του 80

Το CNN Greece σας ταξιδεύει στον χρόνο πίσω στη δεκαετία του 80

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κάνεις μόλις μπεις στην Τεχνόπολη στο Γκάζι για το GR80 είναι τα διάφορα συνθήματα και τα σλόγκαν της εποχής που όλοι νοσταλγούμε. Γνώριμες εικόνες, γνωστά προϊόντα που «τσιγκλούν» τη μνήμη μας όλα μπροστά μας σε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο που μόνο νοσταλγία προκαλεί και μία αμφιβολία πως ίσως η εποχή μας δεν είναι καλύτερη από εκείνη τότε. 

Η «GR80, η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα η οποία στηρίζεται στην συνεισφορά του κοινού: 4.000 εκθέματα από τα οποία τα 2.500 είναι αντικείμενα που πρόσφεραν πολίτες της Αθήνας, ανάμεσά τους ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, έπιπλα, φωτογραφίες, παιχνίδια, οπτικοακουστικά ντοκουμέντα από τη δεκαετία του 80, ανασυνθέτουν μια περίοδο πολύ σημαντική για ιστορία της σύγχρονης Ελλάδα, που συνειδητοποιείς ότι τελικά δεν έχουν αλλάξει και τόσο πολλά από τότε ή άλλαξαν κάποια πράγματα προς το χειρότερο.

final 4 2
final 7

Εκατοντάδες αντικείμενα όλων των ειδών καταλαμβάνουν το σύνολο του χώρου της Τεχνόπολης που μεταμορφώνεται.

H έκθεση εισάγει τον επισκέπτη στην ελληνική δεκαετία του ’80 από τις τέσσερις θεματικές ενότητες, πολιτική, τέχνες, τρόπος ζωής και τεχνολογία, που αναπτύσσονται στη διαδρομή ανάμεσα στα δεκαοχτώ θεματικά περίπτερα.

final 3 2 copy

O επισκέπτης θα μπορεί να αντικρίσει το highlight της έκθεσης, που αναμφίβολα, είναι το χαρακτηριστικό διαμέρισμα που κατασκευάστηκε από το μηδέν. Περνώντας μια ξύλινη πόρτα και κυκλοφορώντας μέσα στους χώρους, θα δει μια πιστή ανακατασκευή ενός σαλονιού του 1987, την κουζίνα του, το εφηβικό δωμάτιο, το μπάνιο καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, συσκευές και φετίχ της εποχής.

final 6
final 1 2 copy copy

H Μόνικα Κασάνη από την Τεχνόπολη του Φωταερίου μας ξεναγεί και μας εξηγεί πώς έχει στηθεί δίνοντάς μας μια συνολική αίσθηση για την έκθεση. Ο ενθουσιασμός της μόλις με συνόδευσε στο σπίτι που έχει κατασκευαστεί ως πιστό αντίγραφο ενός κλασικού σπιτιού της δεκαετίας του 80 ήταν διάχυτος. Κάθε φορά που μπαίνει ενθουσιάζεται και πιο πολύ.

final 8

Ένας διάχυτος ενθουσιασμός με κυρίευσε μόλις είδα στην έκθεση μια τεράστια μακέτα από playbomil με το αεροδρόμιο του Ελληνικού και ένα αεροπλάνο της Ολυμπιακής, όπου απεικονίζεται ο Ανδρέας Παπανδρέου στα σκαλιά του αεροπλάνου, με πλήθος κόσμου κρατώντας σημαίες του ΠΑΣΟΚ και βλέπουν όλη το ιστορικό νεύμα προς τη Δήμητρα Λιάνη. Hταν η επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου από το Χέρφιλντ σε Playmobil. Αν δεν το είχα δει με τα μάτια μου αυτό το γεγονός τότε δύσκολα θα καταλάβαινα τι συμβολίζει αυτή μακέτα.

final 2 2

Καθώς προχωρούσαμε στα υπόλοιπα περίπτερα της έκθεσης αντικρίζω ένα κοντέινερ με ηλεκτρονικά παιχνίδια που τότε καθόμασταν με τις ώρες όταν ταξιδεύαμε με το πλοίο της γραμμής ή στα νησιά που κάναμε διακοπές και έπρεπε να τα ''ταϊζουμε'' συνεχώς με 50 δραχμές για να παίξουμε περισσότερη ώρα.

final 10

Πολιτική

Σε έναν από τους χώρους της έκθεσης υπάρχει συγκεντρωμένη όλη η πολιτική ιστορία της χώρας μαζεμένη, Ψηφοδέλτια, πρωτοσέλιδα, βιβλία, διαφημιστικό υλικό από τις καμπάνιες, μπρελόκ, μέχρι και φλιτζάνια του καφέ μαρτυρούν το έντονο πολιτικό κλίμα της εποχής. Ο λαός τότε ήταν παραπάνω από ενεργός στις πολιτικές εξελίξεις.

final 1 copy
final 2

Είναι συγκλονιστικό πως πέτυχαν την ταξινόμηση, την κατηγοριοποίηση και την παρουσίαση. Σα να σερφάρεις σε ένα τρισδιάστατο site. Παντού ακούς ήχους της δεκαετίας από δελτία ειδήσεων μέχρι διαφημίσεις. Περπατάς ανάμεσα στα κτίρια και ξαφνικά βρίσκεις ένα παλιό λεωφορείο της γραμμής Πειραιάς-Σύνταγμα 040 (το γνωστό «πράσινο») ή ένα Pony – το αυτοκίνητο ελληνικής παραγωγής που πρωταγωνιστούσε εκείνη τη δεκαετία.

final
unnamed

Ο Βασίλης Βαμβακάς έρχεται να μας συναντήσει. Είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ, μαζί με τον Παναγή Παναγιωτόπουλο, επίκουρο καθηγητή Κοινωνιολογίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ, έχουν γράψει το βιβλίο «Η Ελλάδα στη δεκαετία του 1980: Κοινωνικό, Πολιτικό και Πολιτισμικό Λεξικό» και έχουν επιμεληθεί επιστημονικά την έκθεση.

(Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ