ΕΛΛΑΔΑ

Στο Πρωτοδικείο οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί (pics&vid)

Στο Πρωτοδικείο οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί (pics&vid)

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο οδηγήθηκαν το πρωί της Δευτέρας οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου για την μη έκδοσή τους στην Τουρκία, η κράτησή τους είχε παραταθεί για ακόμα τρεις μήνες. Έξω από το Πρωτοδικείο, τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.

Ωστόσο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο δεν αναμένεται να εκδώσει σήμερα απόφαση, αλλά θα επιφυλαχθεί να την εκδώσει μέσα στις επόμενες μέρες.

final copy
final 1 copy

final 2 copy

Σημειώνεται ότι παρά την ομόφωνη απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου στο αίτημα έκδοσης, με απόφαση του διευθυντή αλλοδαπών της ΓΑΔΑ, Κωνσταντίνου Λουζιώτη, οι οκτώ δεν αφέθηκαν ελεύθεροι, λόγω του εκκρεμούς αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλλει, αλλά και για λόγους απειλής της δημόσιας τάξης και της εθνικής ασφάλειας. Για το λόγο αυτό, εξακολουθούν να παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.

final
final 1

Η απόφαση του διευθυντή αλλοδαπών της ΓΑΔΑ αναφέρει ότι μετά την προσγείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, διατάχθηκε η κράτηση των 8 για διάστημα 3 μηνών, το οποίο μπορεί να παρατείνεται ανά τρίμηνο, έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί του αιτήματος χορήγησης διεθνούς προστασίας, που εκκρεμεί στην 5η Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφυγών.

Ακόμη, στην απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών αναφέρεται, ότι «δεν δύναται να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα», καθώς εκτιμάται ότι η «η συμπεριφορά τους αποτελεί πραγματική ενεστώσα και αρκούντως σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια της χώρας».

Σημειώνεται ότι βάσει του νόμου περί ασύλου, επαφίεται στον αστυνομικό διευθυντή η συνέχιση ή μη της παραμονής τους στο ΑΤ του Ολυμπιακού Χωριού, όπου κρατούνται.

final 2
final 4

ΔΗΜΟΦΙΛΗ