ΕΛΛΑΔΑ

Μοίρασε λεξικά σε προσφυγόπουλα ο Γιάννης Μουζάλας

Μοίρασε λεξικά σε προσφυγόπουλα ο Γιάννης Μουζάλας
CNN Greece

Στον κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα βρέθηκαν ο υπουργός μεταναστευτικής πολίτικης Γιάννης Μουζάλας μαζί με τον Ελβετό Πρέσβη Χανς Ρούντολφ Χόντελ (Hans - Rudolf Hodel) με σκοπό να μοιράσουν λεξικά.

Τα λεξικά είναι γραμμένα σε 6 διαφορετικές γλώσσες και με αυτά οι προσφυγές θα μπορέσουν να μάθουν κάποιες εκφράσεις και λέξεις στα ελληνικά.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Μουζάλας:

Μουζάλας 2 παιδιά
Μουζάλας 3 παιδιά
Μουζάλας παιδιά

Βρισκόμαστε εδώ για να τονίσουμε πως παράλληλα με την κρίση προσπαθούμε να λύσουμε τον εγκλωβισμό των 60.000 ατόμων κι ενώ είναι ακόμα ενεργό το πρόγραμμα για καινούργιες δομές. Παράλληλα κάνουμε προσπάθειες καλύτερης διαβίωσης των ανθρώπων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην κοινωνία. Έτσι, σήμερα θα μοιράσουμε λεξικά σε 6 γλώσσες και τα οποία θα μοιραστούν σε όλες τις δομές φιλοξενίας. Πιστεύω πως αυτό θα βοηθήσει τη συμβίωση τους με την ελληνική κοινωνία.

Τέλος ο κ. Μουζάλας ευχαρίστησε την ελβετική κυβέρνηση αλλά και την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την πρωτοβουλία αυτή. Aπό την πλευρά του ο Ελβετός πρέσβης υπογράμμισε πως με αυτόν τον τρόπο, "θέλουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους ώστε να εξηγήσουν τις ανάγκες τους".

Ελβετός 1 βιβλία

Σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής αναφέρθηκε και στις θέσεις του υπουργείου για τους θανάτους προσφυγών στη Μόρια αλλά και τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Μέσα στο κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα και αναφορικά με τα τους τρεις θανάτους στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας, ο κ. Μουζάλας δεν αποποιήθηκε τις οποίες ευθύνες του υπουργείου αλλά όπως είπε "δεν θα διστάσουμε να επιρρίψουμε και όσους άλλους ευθύνονται".

Παράλληλα υπογράμμισε πως κύριες αιτίες των θανάτων αυτών είναι οι κακές καιρικές συνθήκες αλλά και ο υπερπληθυσμός που έχει αναπτυχθεί ειδικά στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια.

Όσον αφορά τα αιτία των θανάτων αυτών, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ακόμα δεν μπορεί να δοθεί απάντηση καθώς οι ιατροδικαστικές εξετάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Για το εάν θα μπορούσαν να τοποθετηθούν θερμάστρες στα κέντρα φιλοξενίας είπε πως ο αριθμός των κατοίκων του κέντρου φιλοξενίας δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις ΜΚΟ ξεκαθάρισε πως ο οικονομικός τους έλεγχος εμπίπτει καθαρά και μονό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι στην ελληνική κυβέρνηση.

Από σήμερα, όπως ενημέρωσε ο κ. Μουζάλας, ξεκινούν οι διαδικασίες να μπουν μεγάλες θερμαινόμενες σκηνές, αλλά η μεταφορά πολικών σκηνών σε διπλανό οικόπεδο από το κέντρο φιλοξενίας της Μυτιλήνης ενώ υπογράμμισε πως θα βρεθεί και ο ίδιος αύριο εκεί για να επιβλέψει την εγκατάσταση αυτή.

Ο αριθμός των σκηνών που θα τοποθετηθούν πάντως, είναι άγνωστος, ωστόσο ο κ. Μουζάλας αναφέρει πως θα στεγάσουν 200-400 άτομα.

(Φωτογραφίες: CNN Greece)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ