ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση των χρεώσεων στους χρήστες υπηρεσιών POS ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Μείωση των χρεώσεων στους χρήστες υπηρεσιών POS ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τη μείωση των χρεώσεων που επιβάλουν οι τράπεζες στους χρήστες των υπηρεσιών POS έθεσε αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, στη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, Παναγιώτη Θωμόπουλο.

Κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του ΕΕΑ έθεσε το θέμα των υπερχρεώσεων προμηθειών των συναλλασσομένων επαγγελματιών με την Τράπεζα μέσω POS και των υπερβολικών επιτοκίων για συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών. Ζήτησε ακόμη την εγκατάσταση ΑΤΜ Αυτομάτων Συναλλαγών easypay στην έδρα του ΕΕΑ και τη σύνδεσή του μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ για την πληρωμή του ΓΕΜΗ και των συνδρομών προς το ΕΕΑ χωρίς προμήθεια.

Ο κ. Θωμόπουλος, όπως αναφέρει το επιμελητήριο, είδε θετικά τις απόψεις του ΕΕΑ και θεώρησε ότι πρέπει να διεξαχθεί διάλογος για να εξετασθεί πρακτικά τι λύσεις μπορεί να δοθούν. «Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΤΕ τάσσεται εναντίον της παράδοσης - ξεπουλήματος των “’κόκκινων δανείων” σε ξένα και ανεξέλεγκτα fund και της επίλυσης των προβλημάτων αυτών εντός της Ελλάδος” σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι θέσεις της αντιπροσωπείας του ΕΕΑ για τις υπερχρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές.

Η αντιπροσωπεία έθεσε το παρακάτω κείμενο θέσεων στον κ. Θωμόπουλο: «Τους τελευταίους μήνες γίναμε λήπτες σημαντικού αριθμού διαμαρτυριών από μέλη μας αναφορικά με τις χρεώσεις που επιβάλουν οι τράπεζες στους χρήστες των υπηρεσιών POS. Πρόσφατα πραγματοποιήσαμε διαδικτυακή έρευνα και τα συμπεράσματά της φαίνεται να επιβεβαιώνουν πλήρως τις διαμαρτυρίες των μελών μας. Σημαντικά υψηλές χρεώσεις, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις καθίστανται εξοντωτικές για τις επιχειρήσεις, (βλ. πρατήρια καυσίμων και περίπτερα, όπου οι φόροι αποτελούν σημαντικό μέρος της αξίας των πωλήσεών τους).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι από τις 9/12/2015 καθίσταται υποχρεωτικός ο Κανονισμός (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2015 σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες, που ορίζει ως μέγιστη χρέωση για τις διατραπεζικές συναλλαγές με τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες ποσοστό 0,3% και 0,2% αντίστοιχα, εμφανίζονται ως υπερβολικές κάθε είδους χρεώσεις που ξεπερνάνε κατά πολύ αυτές τις τιμές.

Με αίσθημα ευθύνης προς τις χιλιάδες μελών μας, αναλαμβάνουμε ως ΕΕΑ πρωτοβουλία για την αναζήτηση προϋποθέσεων κεντρικής συμφωνίας, με μία ή περισσότερες ελληνικές τράπεζες, προς όφελος των μελών μας. Η πρόθεσή μας είναι η επίτευξη συμφωνίας για τα μέλη μας, όπου η προμήθεια για τα POS, για πιστωτική και χρεωστική κάρτα, δεν θα υπερβαίνει το 0,5% επί της συναλλαγής. Ειδικά, όμως, για συγκεκριμένες «ευαίσθητες» κατηγορίες, όπως, ενδεικτικά, τα περίπτερα (περίπου 1.500 μέλη) και τα πρατήρια καυσίμων (περίπου 900 μέλη), η επιθυμητή προμήθεια, λόγω και της φύσης του τζίρου τους, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 0,2%».

Η αντιπροσωπεία του ΕΕΑ συναντήθηκε επίσης και με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αττικής, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και του έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες με τις τραπεζικές τους συναλλαγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ