ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών: Στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης τα τρακτέρ

Μπλόκα αγροτών: Στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης τα τρακτέρ
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ

Κινητοποιήσεων συνέχεια και σήμερα, Δευτέρα, για τους αγρότες που εξακολουθούν να στήνουν μπλόκα σε όλη την Ελλάδα για να πιέσουν την κυβέρνηση αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης και περιοχών της Χαλκιδικής, που έχουν στήσει το μπλόκο στα «Πράσινα Φανάρια», αλλά και άλλοι από τον κόμβο Δερβενίου, Ευζώνων και Προμαχώνα Σερρών, έχουν «ραντεβού» στις 11:00 π.μ. μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Στο σημείο αναμένεται να να βρεθούν και άτομα από τις περιοχές Άγιο Μάμα, Βρασνά, Καλύβες και Πορταριά νομού Χαλκιδικής. Σκοπός της παράταξης των τρακτέρ έξω από το υπουργείο είναι ή επίδοση επιστολής προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την επιστολή της, που θα επιδώσει σήμερα, η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας θα γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τη σύμπλευση μαζί της και άλλων συναδέρφων τους από Λάρισα, Καρδίτσα, Φθοιώτιδα, Μαγνησία και Βοιωτία. Επίσης, στην επιστολή η επιτροπή θα αναφέρει τη δεινή στην οποία περιέρχονται αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις σε εξέλιξη νομοθετικές ρυθμίσεις και θα κρούσει κώδωνα κινδύνου για το βραχυπρόθεσμο μέλλον του πρωτογενούς τομέα. «Δεν είναι απλώς ασύμφορη, αλλά μη βιώσιμη η ενασχόλησή μας με την γη» θα τονίζουν στην επιστολή τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

4039704 copy

(Συμβολικός αποκλεισμός στα Τέμπη/ EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ/Φωτογραφεία Αρχείου)

Μεταξύ άλλων, με τη νέα της επιστολή, η συντονιστική Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας θα υπενθυμίζει ότι «παραμένει στο ακουστικό της για την πραγματοποίηση της συνάντησης που έχει ήδη ζητηθεί με στελέχη της κυβέρνησης από τα υπουργεία των Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας, υπό την εποπτεία ή και φυσική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Τα θέματα που επιθυμούν οι διαμαρτυρόμενοι να συζητήσουν είναι το κόστος παραγωγής και το ασφαλιστικό και φορολογικό.

«Θα κατευθυνθούμε προς το ΥΜΑΘ με τριάντα τρακτέρ ώστε να καταθέσουμε στο νεοσύστατο πρωθυπουργικό γραφείο την επιστολή με τα αιτήματά μας που αφορούν το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής» δήλωσε στο halkidikifocus.gr ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής από τη Χαλκιδική, Δημήτρης Παπαδάκης.

Αποκλεισμένα παραμένουν και τα δύο ρεύματα στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, στα «Πράσινα Φανάρια», στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία.

Το μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων παραμένει επίσης στη... θέση του. Χθες οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου.

Στο νομό Χαλκιδικής, τα τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα στη διασταύρωση των Βραστάμων, στο 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νέων Μουδανιών-Σιθωνίας στον Άγιο Μάμα και στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας.

4039662

(Συμβολικός αποκλεισμός στα Τέμπη/ EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ/Φωτογραφεία Αρχείου)

Κλιμάκωση σχεδιάζει το μπλόκο Ευζώνων

Με αιφνιδιαστικές κινήσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, συνεχίζουν την κινητοποίησή τους αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας που από τις 30/1 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. «Αν δεν μας αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα, θα εντείνουμε την κινητοποίησή μας και θα φτάσουμε μέχρι και το τελωνείο της Δοϊράνης» επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ως εκ τούτου, κλειστή εξακολουθεί να είναι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης. Η πρόσβαση στην πΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Κλειστή από την Παρασκευή είναι και η εθνική οδός Αθηνών–Θεσσαλονίκης και στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στο κόμβο του Πλατυκάμπου.

Την Τρίτη οι αγρότες αναμένεται να προχωρήσουν σε νέα συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας στη Νίκαια. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες τους για σύσταση κοινού μετώπου δράσης, έχουν πέσει στο κενό, με όλες τις πλευρές να περιμένουν από τους άλλους την πρώτη κίνηση.

Εντός της εβδομάδας ο αποκλεισμός τελωνείου Κρυσταλλοπηγής

Οι αγρότες Κεντρικής Μακεδονίας είναι επί ποδός περιμένοντας την συνάντηση της Τρίτης στην Λάρισα.

Εντός της εβδομάδας - το πιο πιθανόν προς το τέλος της και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποφασιστούν άλλες κινήσεις στην αυριανή σύσκεψη- πρόκειται να προχωρήσει ο 24ωρος αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς ημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, προσθέτοντας ότι αυξάνονται τα αγροτικά μπλόκα που στήνονται σε κομβικά σημεία στη Δυτική Μακεδονία.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς παραμένουν στο μπλόκο τους στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

4039468

(Συμβολικός αποκλεισμός στα Τέμπη/ EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ/Φωτογραφεία Αρχείου)

Στήθηκε την Πέμπτη 2/2 το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα. Στο Καλονέρι Βοείου, αγρότες και κτηνοτρόφοι έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση έχουν ήδη πάρει και αυτοί του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι των Πύργων Πτολεμαϊδας παραμένουν στο μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας, και από την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, στήνουν αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης.

agrotes 2

(Συμβολικός αποκλεισμός στα Τέμπη/ EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ/Φωτογραφεία Αρχείου)

Οι αγρότες Λάρισας ενισχύουν το μπλόκο Νίκαιας

Οι αγρότες από το μπλόκο στο Γερακάρι, όπου εδώ και δεκατρείς μέρες βρίσκονται στο δρόμο, προχώρησαν σε κίνηση για την ενίσχυση του μπλόκου της Νίκαιας. Μετέφεραν τα τρακτέρ τους και τις δυνάμεις στη Νίκαια, με στόχο να γίνει πιο δυναμικό το μπλόκο, ενώ θα συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 7/2 στις 12.00 το μεσημέρι.

«Είμαστε μαζί με τους αγρότες της Νίκαιας. Χθες βρεθήκαμε όλοι μαζί στα Τέμπη και αύριο θα είμαστε στην Πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου Αγιάς, Τάσος Κωστούλας, σημειώνοντας πως η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ο πανελλαδικός συντονισμός είναι μονόδρομος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ