Επιμένει η Θάνου για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών
Πηγή: EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στο ζήτημα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών αναφέρθηκε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό και εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στη σχετική πρόταση.

«Έχει προκύψει μία δυσαρμονία ανάμεσα στην κοινωνική πραγματικότητα και στη διάταξη του Συντάγματος η οποία ορίζει ότι ο δικαστής φεύγει, μέχρι τον βαθμό του Εφέτη στο 65ο και ο ανώτατος στο 67ο. Το 1975 ορίστηκε το όριο αυτό, διότι νωρίτερα ήταν πολύ πιο υψηλό το όριο -ήταν το 75ο στο Σύνταγμα του 1911 και το 70ό στο Σύνταγμα του 1927 και του 1952- οπότε το προσδόκιμο ζωής ταυτιζόταν με την ηλικία αυτή που προέβλεπε το Σύνταγμα για την αποχώρηση των ανωτάτων δικαστών», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Θάνου με δηλώσεις της στον Real FM.

«Τώρα λοιπόν, προϊόντος του χρόνου, μεγάλωσε τόσο πολύ η διάσταση μεταξύ της ηλικίας που προβλέπει το Σύνταγμα και της κοινωνικής πραγματικότητας και του προσδόκιμου ζωής, ώστε δικαίως θέτουν θέμα οι δικαστές. Η διάσταση αυτή έγινε εκρηκτική, θα μπορούσαμε να πούμε, το 2016 που σε όλο τον δημόσιο τομέα ανέβηκε το όριο από το 65ο στο 67ο.

Έτσι πλέον πού καταλήξαμε; Αυτή η διάταξη του Συντάγματος ήταν ευνοϊκή για τον δικαστή για να μην μπορεί η κυβέρνηση να μειώνει το όριο ηλικίας και να τον απολύει νωρίτερα», ανέφερε στη συνέχεια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ολοκληρωσε τις δηλώσεις της τονίζοντας:

«Ήταν δύο οι στόχοι. Αφενός η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και αφετέρου η αξιοποίηση της εμπειρίας και της γνώσεως την οποία αποκτά ο ανώτατος δικαστής. Όλα αυτά ανατρέπονται και πού έχουμε καταλήξει; Ο δικαστής μέχρι τον εφέτη να συνταξιοδοτείται στο 65ο, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα ακόμα και από τον απλό υπάλληλο της μέσης ή της στοιχειώδους εκπαίδευσης, ο δε ανώτατος δικαστής εξισώθηκε με όλο τον δημόσιο τομέα.

Γι' αυτό θέτουμε τώρα επιτακτικά το ζήτημα, γιατί ακούτε και ορισμένους που λένε "μα γιατί δεν θέσατε από το 1975 μέχρι σήμερα;". Μα γιατί τώρα έγινε εκρηκτική η διάσταση αυτή μεταξύ της κοινωνικής πραγματικότητας, των νομοθετικών εξελίξεων και του Συντάγματος».

Διαβάστε επίσης