ΕΛΛΑΔΑ

Αποσύρθηκε η ρύθμιση για τα ληγμένα φυτοφάρμακα

Αποσύρθηκε η ρύθμιση για τα ληγμένα φυτοφάρμακα
Eurokinissi/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέσυρε ρύθμιση που προέβλεπε ότι φυτοφάρμακα ενδεικτικής ημερομηνίας λήξης δεν θα καταστρέφονται, αλλά μέσα από διαδικασίες επιστημονικής τεκμηρίωσης αποφασίζεται κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ενώ παράλληλα καταργούσε και το πρόστιμο για την εισαγωγή και διακίνηση των προϊόντων αυτών πέραν της ημερομηνίας λήξης.

Μετά τις αντιδράσεις στην Επιτροπή ο Βαγγέλης Αποστόλου απέσυρε τη διάταξη «μέχρι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες στον διάλογο των πολιτικών, που θα επιτρέψουν να συνυπάρξουν πολιτική με τεχνοκρατική προσέγγιση», όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο υπουργός εξήγησε μεν, ότι αυτή η ρύθμιση ισχύει στο σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί μέρος της εργαλειοθήκης του ΟΑΣΑ, ωστόσο επισήμανε πως επειδή «ακούστηκαν διάφορα περί εισαγωγής ληγμένων», την αποσύρει. Προσέθεσε ότι η διάταξη προέβλεπε για φυτοφάρμακα ενδεικτικής ημερομηνίας λήξης ότι δεν καταστρέφονται - αλλά μέσα από διαδικασίες επιστημονικής τεκμηρίωσης αποφασίζεται κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή όχι.

«Ξέρουμε όλοι ότι το κόστος της παραγωγής αυξάνει λόγω της χρήσης των φυτοφαρμάκων», κατέληξε ο υπουργός αιτιολογώντας την αναγκαιότητα της ρύθμισης και επανέλαβε αυτή ότι προέβλεπε την υπό προϋποθέσεις χρήση των φυτοφαρμάκων με ενδεικτική ημερομηνία χρήσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ