ΕΛΛΑΔΑ

ΥΠΕΞ για Φαρμακονήσι: Απαράδεκτη ενέργεια και σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

ΥΠΕΞ για Φαρμακονήσι: Απαράδεκτη ενέργεια και σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ως απαράδεκτη ενέργεια που συνιστά σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου χαρακτήρισαν διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών το προκλητικό επεισόδιο με την εκτέλεση βολών από τουρκική ακταιωρό σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Φαρμακονήσι

Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ, «η Τουρκία, για μια ακόμη φορά κατά την τρέχουσα περίοδο, προβαίνει σε μια απαράδεκτη ενέργεια, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για τις συνέπειες που δύναται να έχει η συμπεριφορά της στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής», επισημαίνοντας ότι:

Το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες, μέσω της πραγματοποίησης των αναγκαίων διαβημάτων και της ενημέρωσης φίλων, συμμάχων και διεθνών Οργανισμών.

Υπενθυμίζεται, πως το τουρκικό πλοίο τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, είχε παραβιάσει τα χωρικά ύδατα και πραγματοποιούσε βολές στη θαλάσσια περιοχή στο Φαρμακονήσι.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, η Άγκυρα είχε δεσμεύσει την συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή για άσκηση. Παρά την αντίθετη ελληνική οδηγία τελικά το τουρκικό “Κουσάντασι”, κινήθηκε ανατολικά από το Φαρμακονήσι παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Λίγη ώρα αργότερα το τουρκικό πλοίο το οποίο βρισκόταν από την πρώτη στιγμή υπό τη διακριτική παρακολούθηση ελληνικής κανονιοφόρου αποχώρησε κινούμενο πίσω προς τα τουρκικά παράλια.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος βρισκόταν στο Μόναχο την ημέρα του περιστατικού για τη Διάσκεψη Ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ