Πανελλήνιες 2017: Πρεμιέρα στις αρχές Ιουνίου - Στον «αέρα» τα αποτελέσματα του 2016
Πηγή: Eurokinissi/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2017 για τα Γενικά Λύκεια, ενώ μια μέρα νωρίτερα θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων. Οι εξετάσεις θα διαρκέσουν από τις 7 έως τις 19 Ιουνίου για την πρώτη κατηγορία και από τις 6 έως τις 21 Ιουνίου για την δεύτερη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου. Επιπλέον, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν μεταξύ 22 και 30 Ιουνίου, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες, μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου.

Όπως ήταν ήδη γνωστό, πριν από τις Πανελλαδικές, θα διεξαχθούν οι απολυτήριες εξετάσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο «οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν πλέον αποσυνδεθεί από τις απολυτήριες και αφορούν αποκλειστικά την εισαγωγή σε πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. Κατά συνέπεια, είναι λογικό να έπονται των απολυτηρίων».

Έτσι, τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 9 Μαΐου και οι απολυτήριες εξετάσεις σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα διεξαχθούν στο διάστημα 11-26 Μαΐου 2017. Οι προαγωγικές εξετάσεις στα λύκεια θα διεξαχθούν στο διάστημα 11 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2017.

Η διενέργεια των απολυτηρίων τον Μάιο επιτρέπει να δοθεί, πριν την κατάθεση των μηχανογραφικών, δεύτερη ευκαιρία για λήψη απολυτηρίου σε όσους μαθητές δεν μπορέσουν να προαχθούν. Σύμφωνα, άλλωστε με τον ν.4452/2017 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, προβλέπεται στο τέλος Ιουνίου εξεταστική περίοδος για τους μετεξεταστέους της Γ’ τάξης αλλά και των υπόλοιπων τάξεων.

Στο νόμο προβλέπεται, επίσης, τρίτη εξεταστική περίοδος για τους τελειόφοιτους του λυκείου, η οποία τοποθετείται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έτσι τους δίνεται η δυνατότητα, αφού θα λάβουν έγκαιρα το απολυτήριό τους, να εγγραφούν, αν το επιθυμούν, σε ΙΕΚ ή στη Β’ των ΕΠΑΛ, για να λάβουν κάποια ειδικότητα.

Την ίδια ώρα το Γ΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εξετάσει, με το καθεστώς της πρότυπης δίκης, σειρά θεμάτων που αφορούν τις Πανελλαδικές εξετάσεις, μετά από προσφυγή δύο υποψηφίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Ιατρική Σχολή).

Οι υποψήφιοι δεν εισήχθησαν, καθώς κόπηκαν στο μάθημα της έκθεσης, παρ’ ότι είχαν ψηλή βαθμολογία και ζητούν από την Δικαιοσύνη να ακυρωθούν οι πίνακες των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων του έτους 2016, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα εισαγωγής του νόμου 4186/2013.

Το ΣτΕ αναμένεται να συζητήσει το θέμα του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας, αναφορικά με τις τελευταίες εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ θα εξετάσει και θέματα όπως η εισαγωγή στα ΑΕΙ των ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες, η προνομιακή μεταχείριση υπέρ των αθλητών που έχουν διακριθεί, οι μεταγραφές φοιτητών, κ.λπ.

Οι υποψήφιοι που απέτυχαν ζητούν από τους δικαστές και εξετάσουν αν:

α) η εξέταση του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας αποτελεί κριτήριο πρόσφορο, προκειμένου το σύστημα εισαγωγής στις ιατρικές σχολές να ανταποκρίνεται στις επιταγές των άρθρων 4, 5 και 16 του Συντάγματος,

β) ο νομοθέτης όφειλε να προβλέψει σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με συντελεστές βαρύτητας για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα, και πάντως, με τέτοιο καθορισμό συντελεστών βαρύτητας, ώστε να αναδεικνύονται περισσότερο τα μαθήματα προσανατολισμού και να μειώνεται η βαρύτητα του μαθήματος γενικής παιδείας,

γ) συνάδουν με την αρχή της αξιοκρατίας οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις κατά το σκέλος εκείνο που παραλείπουν να προβλέψουν διακριτές θέσεις κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, ενώ αντίθετα προβλέπουν προνομιακή μεταχείριση υπέρ των αθλητών που έχουν διακριθεί.

Ακόμα, οι δύο υποψήφιοι σημειώνουν ότι η εκπαιδευτική νομοθεσία προβλέπει μετεγγραφές των φοιτητών μεταξύ των ΑΕΙ (από τα περιφερειακά προς τα κεντρικά ΑΕΙ) σε ποσοστό 15% και θέτουν το ερώτημα, εάν «είναι σύννομη η μη πλήρωση των θέσεων, που κενώνονται στα περιφερειακά Πανεπιστήμια από τις εν λόγω μετεγγραφές, από τους επιλαχόντες υποψηφίους στις πανελλαδικές εξετάσεις».

 

Διαβάστε επίσης: 

Πανελλαδικές 2017: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων

Πανελλαδικές: Προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων

Πανελλήνιες 2017: Το Τμήμα που δεν θα περιλαμβάνεται στο Μηχανογραφικό

Πανελλαδικές: Εννέα τμήματα ΤΕΙ «επιστρέφουν» στο φετινό μηχανογραφικό

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!